Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) a fost infiintat in decembrie 2002, prin hotarare guvernamentala, in perioada in care prim-ministru era Adrian Nastase. De altfel, acesta a fost, impreuna cu sotia sa, Daniela, primul donator al muzeului, daruind institutiei o colectie de harti, carti vechi, gravuri, litografii si alte bunuri mobile cu valoare de patrimoniu. In semn de multumire, cei de la muzeu au pus o placa la intrare pe care scrie, in romana si engleza, “Colectie donata de Daniela si Adrian Nastase”.

Adrian Nastase si sotia sa, Daniela, au donat diverse piese muzeului
Adrian Nastase si sotia sa, Daniela, au donat diverse piese muzeului Deasupra e un blazon, ca al vechilor familii regale, cu initialele A.N. si niste semne complicate, desenat la vremea respectiva de Octavian Penda, primul director al muzeului. Blazonul are deviza in latina, STAT CRVX DVM VOLVITVR ORBIS, ceea ce inseamna “Crucea ramane dreapta cand lumea se agita”. „La Nastase, blazonul e impartit in patru carteluri. In stanga sus avem cele doua fascii romane, o aluzie la pregatirea lui juridica. In dreapta avem un animal fantastic, jumatate cerb, jumatate peste, aluzie la faptul ca este presedinte la AGVPS, adica este si vanator, si pescar. Cele trei turnuri nu semnifică un insemn masonic, ci un turn cu trei niveluri. Primul reprezinta ceea ce a fost, ministru de Externe. Al doilea reprezinta ce era la vremea aia, prim-ministru, iar al treilea era simbolul a ceea ce va deveni – presedintele tarii”, explica, la vremea respectiva, Octavian Penda.
Blazonul lui Adrian Nastase se afla la intrarea in muzeu
Blazonul lui Adrian Nastase se afla la intrarea in muzeu
Saptamanalul Kamikaze a descoperit, insa, ca blazonul lui Adrian Nastase nu se afla doar la intrarea in muzeu, ci si in interiorul acestuia, pus intr-un  vitraliu.  „Cu ce se mai alege romanul nostru care viziteaza Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) din Bucuresti de pe strada Londra 39? Cu un blazon. Acelasi, dar in doua prezentari.
Mai intai, daca e suficient de atent, clientul MNHCV poate observa blazonul chiar la intrarea in muzeu, in stanga usii, in basorelief, deasupra augustelor prenume (Daniela si Adrian) ale cuplului Nastase. Daca romanul nostru nu se prinde, in interior, la parter, blazonul reapare in varianta colora sub forma unui vitraliu”
, scrie Kamikaze.
Blazonul fostului premier se regaseste si pe un vitraliu din interiorul cladirii
Blazonul fostului premier se regaseste si pe un vitraliu din interiorul cladirii

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si