”Noi, în România, suntem pe panta ascendentă şi urmează câteva zile de foc, respectiv 1 mai 2 mai. Sunt zile libere, dacă mai este şi vremea plăcută, vă daţi seama că va exista o tendinţă din partea populaţiei să se aerisească puţin după ce au stat ceva vreme în casă. În acest context, sfatul meu cât se poate de sincer este să stea în casă şi să nu se aventureze pentru că este o zonă periculoasă”, a declarat Adrian Streinu Cercel, joi seară, la Digi 24.
Citeste si: Vela spune tot despre organizarea nunţilor după 15 mai
Streinu-Cercel afirmă că numărul de cazuri după sărbători nu a fost exgtrem de mare, dar încă nu s-a terminat toată perioada de incubaţie.
”O serie de cazuri au început să apară, dar puţine comparativ cu aşteptările, dar nu s-a terminat perioada de incubaţie. Până nu trecem de această perioadă de incubaţie, plus o zi, două, trei nu vom avea date care să fie foarte complete şi reale”, a mai spus managerul Institutului ”Matei Balş”.
Acesta consideră că abia după 15 mai începe o monitorizare care să fie cât se poate de corectă din punctul de vedere al datelor epidemiologice.
Citeste si: Angela Merkel anuntă relaxarea restricţiilor impuse
Întrebat în România cât de gravă consideră că este situaţia, Adrian Streinu-Cercel a spus: ”Când mor cu sutele pe zi, e gravă, foarte gravă.
De asemenea, întrebat despre relaxarea măsurilor, Streinu-Cercel a afirmat: ”Vrem să relansăm economia, lăsăm distracţia de-o parte.
Citeste si: Marcel Vela, despre testarea în masă a românilor: "Se analizează mai multe variante de acţiune"
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Adrian Streinu-Cercel afirmă că al doilea val al pandemiei ”va veni oricum”.
”Dacă vrem să amânăm un vârf 2, pentru că el va veni oricum(...) trebuie să fim suficient de inteligenţi şi ei aplecaţi asupra problemei să menţinem măsurile de distanţare socială: ne ducem şi ne spălăm pe mâini, ne spălăm pe faţă când ajungem acasă, facem toate aceste lucruri ca lumea, purtăm masca acoperind şi nasul şi gura. Când mă uit la televizor mă apucă groaza pentru că văd cum poartă măştile pe sub nas şi aşa nu folosesc la nimic, doar de design, sau ca să îşi facă poză pe Facebook. Dar din punct de vedere epidemiologic nu au nicio valoare. Mai mult decât atât, masca are o bandă metalică, ea trebuie pusă deasupra nasului şi apăsată aşa încât să ia controlul feţei. Nu facem aşa, masca îşi pierde valoarea de a proteja persoana respectivă şi persoana respectivă poate să ia virus”, a mai afirmat profesorul Cercel.
Citeste si: Medicul Adrian-Streinu Cercel a făcut anunțul: „Studiile spun că pe 20 august se va termina pandemia”