Close sidebar
Close sidebar

Cât de periculos este aerul expirat în mască. "Virusul poate rezista în aer timp de câteva ore"

Măştile normale, cele purtate de majoritatea oamenilor obişnuiţi, conferă o barieră fizică la picăturile respiratorii, care sunt de două ori mai mici decât firul de păr uman. Aceste picături sunt calea principală de transmitere a virusului SARS-CoV-2.

R.I.,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Masca de protecţie chirurgicală ajută nu doar la limitarea răspândirii noului coronavirus în comunitate, ci reduce şi riscul purtătorului de a contracta virusul SARS-CoV-2 cu până la 65%, sunt de părere specialiştii. Doctorul Dean Blumberg, medic infecţionist la UC Davis Children's Hospital, a făcut această afirmaţie şi spune că şi măştile din bumbac sunt destul de eficiente în acest sens.

Însă purtarea măştii de protecţie nu este 100% eficientă împotriva coronavirusului, aşa că măsura trebuie completată de distanţarea fizică, evitarea aglomeraţiilor şi spălatul frecvent pe mâini cu apă şi săpun. „Studiile efectuate în condiţii de laborator au arătat că virusul poate rezista în aer timp de câteva ore. De aceea este indicată purtarea măştii de protecţie în spaţiile închise”, completează profesorul William Ristenpart, potrivit CSID.ro.

Citeste si: Vremea trece de la o extremă la alta. COD galben de caniculă: unde se ating 38 de grade Celsius

Cele mai periculoase spaţii închise unde virusul se poate răspândi cu rapiditate sunt barurile şi cluburile unde se ascultă muzică la volum tare şi unde oamenii trebuie să vorbească pe un ton ridicat pentru a se înţelege.

Citeste si: O fetiţă de 12 ani din Oradea, infectată cu Covid, a insistat să fie internată în spital pentru a-și proteja mama grav bolnavă

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

„Persoanele care spun că nu cred în eficienţa măştii de protecţie ignoră evidenţele ştiinţifice. E ca şi cum ar spune că nu cred în gravitaţie”, completează Blumberg. „Dacă eşti un membru responsabil al comunităţii în care trăieşti, trebuie să porţi masca de protecţie”, adaugă el.

Citeste si: Anunţ important: Când vom avea un vaccin împotriva coronavirusului?

Există riscuri legate de purtarea măștii:

Dovezile ştiinţifice arată că nu există niciun risc în ceea ce priveşte inhalarea de dioxid de carbon pentru persoanele care poartă mască de protecţie. „Nu există risc de hipercapnie (n.red.- acumularea excesivă de dioxid de carbon în sânge) în cazul purtării măştii chirurgicale sau din bumbac, nici în cazul măştii N95”, spune dr. Robert Glattner, medic urgentist la Spitalul Lenox Hill din New York.

Citeste si: Val de restricții în statele europene. Cum luptă europenii cu pandemia

„Moleculele de dioxid de carbon expirate se disipă prin spaţiile libere dintre mască şi piele, iar cele care rămân totuşi prinse şi inspirate sunt într-o cantitate nesemnificativă şi nu pun în pericol sănătatea, deoarece sunt rapid metabolizate şi eliminate din organism. Mă tem de o mie de ori mai mult de transmiterea coronavirusului decât de aşa-zisele efecte negative ale purtării măştii de protecţie”, a adăugat medicul.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu masca agățată de oglinda retrovizoare. Avertismentul unui medic infecționist

Există, în schimb, şi excepţii la purtarea măştii de protecţie. De exemplu, persoanele care suferă de boli pulmonare severe sau de apnee în somn trebuie să ceară opinia medicului înainte de a purta mască pentru că, într-adevăr, există riscul ca aceasta să favorizeze tulburările respiratorii, ca urmare a sensibilităţii crescute a acestor persoane la nivelul de dioxid de carbon. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI