Afecțiunea care crește riscul pentru infecția cu coronavirus. Ce spun specialiștii
Bolile cardiovasculare reprezintă un risc major pentru infecția cu noul coronavirus, a avertizat președintele Societății Române de Cardiologie, Dragoș Vinereanu.
El a subliniat că este important ca persoanele cu afecțiuni cardiovasculare care se internează să fie testate pentru COVID-19.
„Lucrurile au fost discutate pe larg la conferinţa de primavară, pe care am susţinut-o în ultimele cinci zile(...) şi stau în felul următor: bolile cardiovasculare reprezintă principala complicaţie a infecţiilor COVID-19, răspunzând de 70% dintre comorbidităţile din care pacienţii cu COVID-19 decedează. Pe de altă parte, bolile cardiovasculare reprezintă un risc major pentru infecţia cu SARS-CoV-2, între 10 şi 12% dintre infecţiile cu SARS-CoV-2 se datorează bolilor cardiovasculare sau comorbidităţilor legate de bolile cardiovasculare”, a spus Vinereanu, marţi, într-o
Citeste si: Anchetă epidemiologică la Maternitatea Buzău, după confirmarea infectării cu COVID-19, la două paciente
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
El a subliniat importanţa testării pentru COVID-19 a persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare care se internează.
„Patologia cardiovasculară(...) se poate decompensa în urma unei infecţii cu SARS-CoV-2, de aici importanţa testării obligatorii la internare în spital a oricărui pacient cardiovascular şi noi am făcut un demers către Direcţia de Sănătate Publică şi către Ministerul Sănătăţii, în aşa fel încât să fie inclusă pe lista patologiilor care trebuie obligatoriu testată la internarea în spital şi să avem finanţare corespunzătoare în acest sens.
Deocamdată nu suntem pe această listă”, a afirmat Vinereanu.Citeste si: Un medic de la Secţia ORL a Spitalului Judeţean Buzău, confirmat cu coronavirus
Consilierul prezidenţial Diana Păun a prezentat un mesaj din partea Administraţiei Prezidenţiale, potrivit căruia bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în România, dar nu numai.
Citeste si: Orban: Va fi analizată reluarea spectacolelor în aer liber. Susţin un plan de sprijinire a sectorului cultural
Ea a afirmat că bolile cardiovasculare sunt evitabile prin prevenţie, aspect care presupune evitarea factorilor de risc comportamentali. Diana Păun a spus că în Europa hipertensiunea este asociată cu stilul de viaţă, cu obiceiurile nesănătoase, iar în România inclusiv cu lipsa tradiţiei în ceea ce priveşte un tratament continuu.