Vorbim despre cancerul ovarian, o forma de cancer a carei prezenta este destul de ridicata si in Romania. Aproximativ 1.850 de romance primesc anual acest diagnostic. Din pacate, in jur de 1.020 dintre ele nu supravietuiesc, reprezentand, deci, un procent de peste 50%, potrivit datelor valabile pentru anul 2012, cele mai recente existente pentru situatia din tara noastra. Aceste cifre apar cu toate ca, potrivit datelor furnizate de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, 90% dintre tratamentele la care au acces femeile din Romania sunt aceleasi cu cele existente in cele mai dezvoltate tari europene.
Exista, astfel, si specialisti, si acces la tratament. Totusi, romancele se tem inca de vizita la medicul ginecolog. Motivele cel mai des invocate sunt teama de durere si rusinea, lucruri care nu ar trebui sa existe atunci cand in joc este sanatatea. O spune si Cristina Bordianu, una dintre supravietuitoare romance ale acestei maladii, o femeie al carei cancer ovarian a fost depistat tarziu, dar care a avut norocul sa se recupereze si care traieste, la patru ani dupa interventia chirurgicala de indepartare a tumorilor.
Cancerul ovarian este forma de cancer feminin cu cele mai grave consecinte, avand cea mai mica rata de supravietuire dintre acestea. Potrivit statisticilor, doar 45% dintre femeile diagnosticate cu aceasta forma de cancer traiesc mai mult de cinci ani de la diagnostricare, in timp ce, daca ne uitam la alte tipuri de cancer feminin, observam ca ratele de supravietuire ajung si la 89%, cum este cazul cancerului mamar.
Anual, 250.000 de femei din intreaga lume sunt diagnosticate cu cancer ovarian. 140.000 dintre ele pierd lupta cu viata.
Potrivit datelor din 2012, cele mai recente existente pentru situatia cancerului ovarian in Romania, anual, aceasta maladie este depistata la un numar de aproximativ 1.850 de femei. Din pacate, in jur de 1.020 pierd lupta cu boala, deci un procent care depaseste 50%.
Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca, potrivit Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, 90% din tratamentele la care au acces femeile din tara noastra sunt similare cu cele existente in cele mai
dezvoltate tari europene. Exista, de asemenea si specialisti. Totusi, depistarea acestui tip de cancer nu se poate face decat in urma prezentarii la consultatii periodice, deci, prin preventie.
Cea mai grava problema legata de cancerul ovarian este aceea ca foarte multe femei sunt diagnosticate in stadii avansate ale bolii, cand aceasta afectiune a devenit deja dificil de tratat. Aceasta forma de cancer nu este diagnosticata din cauza faptului ca simptomele sunt asociate altor afectiuni, mai putin grave, cum ar fi problemele gastrointestinale.
„Desi numarul de paciente care vin constant la consultatii de rutina este intr-o usoara crestere, de cele mai multe ori cancerul ovarian este depistat in faze avansate, semn ca femeile inca nu sunt precaute cu sanatatea lor. Cel mai frecvent, acestea invoca faptul ca le este jena sau ca se tem pentru ca nu stiu ce presupune efectiv consultatia. Cu toate acestea, cancerul ovarian este una dintre acele afectiuni care, depistate la timp, pot fi tratate”, avertizeaza Dana-Lucia Stanculeanu, medic primar oncolog.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Supravietuitoare a cancerului ovarian, Cristina Bordianu, confirma, din propria experienta, ca acest tip de cancer se depisteaza greu si ca ea a avut norocul sa supravietuiasca, in ciuda faptului ca a primit diagnosticul in momentul in care boala era intr-un stadiu extrem de avansat.
„Simptomele nu sunt evidente. Ai dureri abdominale, balonari, nicidecum dureri in partea de jos. Eu am avut dureri in partea superioara a abdomenului.
Am primit tratament pentru colon, pentru alte lucruri. Nu mi s-a spus ca as avea cancer ovarian. Dupa vreo sase luni de zile a fost depistat. Dupa aceea, a inceput totul. M-am operat, m-am tratat. Astazi implinesc patru ani de cand m-am operat si sunt bine. Nu am intampinat probleme nici cu tratamentul, nici cu medicii, nici cu spitalul la care m-am operat. Psihicul m-a ajutat foarte mult sa depasesc aceste probleme. Eu am avut un psihic foarte bun, nu am crezut niciodata ca am sa mor, desi aveam un diagnostic destul de grav. Sufletul meu imi spunea ca am sa supravietuiesc. Boala mea a fost depistata in stadiu foarte avansat, 3C, extins si la colon si splina”, povesteste Cristina Bordianu.
Ea este una dintre femeile care mergeau, cel putin anual, la controlul ginecologic. Asta in conditiile in care o alta problema grava care nu inceteaza sa existe in tara noastra este aceea a ratei scazute de prezentare la consultatiile periodice in randul femeilor. De cele mai multe ori, acestea nu stiu ce presupune o astfel de investigatie si se tem ca nu se vor simti confortabil.
„Pacienta va fi rugata sa se dezbrace de la mijloc in jos, se va aseza pe masa ginecologica cu fata in sus si cu fundul cat mai aproape de marginea mesei. Este foarte important sa fie relaxata. Medicul va examina initial zona externa, astfel incat sa se asigure ca nu exista iritatii, secretii sau malformatii de niciun fel. Aceasta procedura nu doare. in continuare, medicul va examina peretii vaginali si colul uterin cu ajutorul unor valve vaginale. Nici aceasta procedura nu doare, dar se poate ca pacienta sa resimta disconfort. Aceste doua etape ale consultului ginecologic sunt esentiale, dar nu sunt suficiente pentru a identifica posibilele probleme cu care ar putea sa se confrunte pacienta. in continuare, medicul specialist recomanda eventualele teste suplimentare, tinand cont si de anamneza”, explica medicul Dana-Lucia Stanculeanu.
Femeile nu sunt constiente de faptul ca aceasta forma de cancer poate aparea la oricine, oricand. incurajandu-se cu sintagma „Nu mi se poate intampla mie”, ele evita sa mearga la medic.
Totusi, cancerul ovarian poate afecta pe oricine. intre factorii de risc se numara antecedentele familiale, varsta inaintata, nuliparitatea, debutul precoce al ciclului menstrual, infertilitatea sau administrarea terapiei hormonale de substitutie sau a estrogenilor.
Studiile releva ca dintre femeile cu cancer ovarian, intre 10-20% au o ruda de grad apropiat care a fost diagnosticata cu cancer mamar sau cancer ovarian. Cel din urma apare mai frecvent la femeile cu varsta de peste 50 de ani, aflate la menopauza. De asemenea, absenta nasterilor sau aparitia ciclului menstrual la varsta de sub 12 ani si instalarea tardiva a menopauzei se numara printre cauzele aparitiei cancerului ovaria. Riscul creste cu cat femeia are mai multe cicluri menstruale.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Infertilitatea este un alt factor de risc. Femeile active sexual care nu folosesc metode contraceptive si, totusi, nu raman insarcinate, prezinta o probabilitate mai mare de a fi diagnosticate cu acest tip de cancer. Totodata, s-a demonstrat ca femeile aflate sub un tratament de substitutie hormonala sunt mai predispuse la dezvoltarea cancerului ovarian decat cele care nu practica un astfel de tratament.
Diagnosticarea cancerului ovarian in statii incipiente poate salva vieti. Aceasta maladie poate fi depistata prin ecografii abdominale sau transvaginale, tomografii computerizate sau RMN, teste de sange prin care se depisteaza markerul tumoral, laparotomie sau laparoscopie- proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de tesut tumoral sau biopsie.
Cu ocazia Zilei Internationale de Lupta impotriva Cancerului Ovarian, Romania a fost inscrisa in Coalitia Internationala de Lupta impotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition). Astfel, sub aceasta egida, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania va da startul unor campaniei de informare #voceaTAseaude, atat cu privire la importanta preventiei, cat si in ceea ce priveste modalitatile in care viata pacientelor diagnosticate cu cancer ovarian poate fi imbunatatita.
„Ne dorim sa le convingem pe romance sa aiba mai multa grija de sanatatea lor”, afirma Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Gandul.info