Stephen este din Kenya, are 35 de ani, iar în urmă cu 18 ani s-a convertit la ortodoxie. Este, de altfel, singurul ortodox din familia lui și după ce va termina studiile la Iași își dorește să se întoarcă acasă și să slujească acolo.

Citește și: VIDEO- Facultatea, un vis pentru mulți. Accesul la educație pentru tinerii de la sate este limitat. O fundație își propune să ajute să ajute 100 de tineri din medii defavorizate

Stephen Mutugi Njeruh, student la Facultatea de Teologie Iași: „Iubesc teologia ortodoxă și în țara mea am studiat teologia în seminarul din Kenya. Acolo nu avem universitate de teologie ortodoxă. Aici, în România, este o oportunitate. Acum am o provocare cu limba română, nu o înțeleg în totalitate.”

Trei studenți africanii, voluntari la pelerinajul Sfintei Parascheva

Coleg de facultate îi este Tikon, din Uganda. Cu toate că a terminat în țara lui Facultatea de Inginerie Electrică, tânărul de 26 de ani mărturisește că cea mai mare dorință a lui este să devină preot.

„Sărbătorim ziua Sfintei Parascheva chiar și în țara mea, dar nu am fost niciodată aici. Sunt schimbat, după ce te apropii de moaștele Sfintei Parashceva, nu mai ești la fel, arăți la fel dar te schimbi, chiar și felul în care mă rog s-a schimbat.”

În România, cei doi l0au cunoscut pe Theophile, din Rwanda. Tânărul de 23 de ani este pasionat de pictură și studiază, de aproape doi ani, artele în capitala Moldovei.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Theophile Niyigena, student la Universitatea de Arte Iași: „Am un prieten care acum e nașul meu, el locuiește în Ploiești, a vizitat Rwanda, țara mea. Și ne-am împrietenit acolo și am ținut legătura cu el și el m-a m ajutat să vin aici.”

Zilele acestea, cei trei studenți își petrec timpul liber printre pelerinii ajunși din toate colțurile țării, iar oamenii nu ezită să le ceară ajutorul dacă au nevoie.

„E o bucurie pentru noi să-i vedem, nu ne deranjez cu nimic.”

În total, peste 600  de voluntari îi ajută pe credincioșii care vin la pelerinajul de la Iași.

Lucian Apopei, preot Mitropolia Moldovei și Bucovinei: „Vedem cum sentimentul religios creștin ortodox creează un consens social, ei se simt integrați aici și cu atât mai mult vin în sprijinul celor care doresc și ei să se închine, la rândul lor, cuvioasei Parascheva.”

Voluntarii lucrează în schimburi și vor fi la datorie până pe 15 octombrie când este ultima zi de pelerinaj.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si