Agenţia Europeană a Medicamentului a declarat vineri într-un comunicat că "a recomandat actualizarea informaţiilor despre produs pentru a include reacțiile alergice de anafilaxie şi hipersensibilitate ca efecte secundare", potrivit Agerpres.

"Actualizarea se bazează pe o examinare a 41 de cazuri de posibilă anafilaxie observate în rândul a aproximativ 5 milioane de vaccinări din Marea Britanie", a explicat agenţia cu sediul la Amsterdam.

Citeste si: Câți români programați să se vaccineze cu AstraZeneca au renunțat de ieri până azi

Agenţia Europeană a Medicamentului: anafilaxia, reacție foarte rară 

" După o analiză atentă a datelor, comitetul însărcinat cu evaluarea riscurilor medicamentelor a constatat că o legătură cu vaccinul este probabilă în cel puţin unele dintre aceste cazuri", a adăugat EMA.

Cu toate acestea, Agenţia Europeană a Medicamentului a declarat că anafilaxia, considerată o "reacţie alergică severă", este deja un "efect secundar cunoscut care poate apărea, foarte rar, la vaccinuri".

Citeste si: Valeriu Gheorghiță, despre campania de vaccinare cu Astra Zeneca

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

agentia europeana
Agenţia Europeană a Medicamentului a declarat că anafilaxia, considerată o "reacţie alergică severă", este deja un "efect secundar cunoscut care poate apărea, foarte rar, la vaccinuri"

Informaţiile privind vaccinul AstraZeneca/Oxford indică deja faptul că persoanele care primesc vaccinul trebuie ţinute sub "supraveghere atentă timp de cel puţin 15 minute" după administrare, în caz de reacţii alergice.

Citeste si: Premierul unei țări urma să se vaccineze azi cu AstraZeneca, dar a suspendat vaccinarea pentru toată țara

Poziția oficială a OMS cu privire la vaccinul AstraZeneca

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat vineri că nu există vreun motiv pentru a nu utiliza vaccinul anti-COVD-19 de la AstraZeneca, după ce mai multe state europene au anunţat, din motive de precauţie, că au suspendat administrarea sa, informează presa internațională.

Anunțul OMS despre vaccinul AstraZeneca. Conform purtătoarei de cuvânt a OMS, experţii organizaţiei analizează informaţiile despre formarea de trombi, însă deocamdată nu a fost stabilită nicio legătură de tip cauză-efect.

"Trebuie să ne asigurăm întotdeauna că studiem toate alertele de securitate când distribuim vaccinuri şi trebuie să le examinăm, dar nu există nicio indicaţie de a nu-l utiliza", a declarat Margaret Harris. "Orice alertă de securitate trebuie să facă obiectul unei anchete’" a subliniat ea. 

Citeste si:  Germania a anunțat ce decizie a luat în privința vaccinului AstraZeneca

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Emilia Ghinescu: "Mă retrag în mine atunci cand mi-e dor". Artista își deschide inima în fața fanilor. Ce sentimente o încearcă- radioimpuls.ro

Citeste si: Câți bani pierde România din PNRR. Boloș explică de ce s-a blocat cererea 3 de plată: „CE a suspendat azi 400 de milioane de euro”- antena3.ro

Oficialul OMS a declarat tranșant:"  Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca, nu există vreun motiv de a nu-l utiliza ". 

Margaret Harris a susținut vineri un briefing de presă  la sediul din Geneva al organizaţiei.

Suspiciuni privind un lot de vaccinuri AstraZeneca

Danemarca, Norvegia şi Islanda au anunţat joi că suspendă inocularea vaccinului de la AstraZeneca, invocând principiul ‘precauţiei’. Bulgaria le-a urmat vineri exemplul.

Agenţia daneză de sănătate, prima care a anunţat această decizie, a invocat prudenţa în faţa unor unor ‘cazuri grave de formare de cheaguri de sânge (trombi) la persoane care au fost vaccinate cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca’, chiar dacă ‘la ora actuală, nu putem trage concluzia existenţei unei legături între vaccin şi cheagurile de sânge’.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si