"Dacă datele sunt solide, putem da undă verde primului vaccin de acum şi până la finalul anului şi începerea distribuirii lui din ianuarie", a declarat Guido Rasi, directorul Agenţiei Europene pentru Medicamentule (EMA), într-un interviu publicat sâmbătă în ziarul italian Il Sole 24 Ore. 

Acest organism are drept misiune autorizarea şi controlarea medicamentelor în Uniunea Europeană. Unda verde finală, dată de Comisia Europeană, permite laboratoarelor să comercializeze medicamentul lor în toată Uniunea Europeană.

Citeste si: Meciul România-Norvegia este pe cale de a se anula. Vezi ce decizie a luat Ministerul Sănătăţii de la Oslo

EMA, care se bazează pe "6 sau 7 vaccinuri diferite la dispoziţie în 2021, a primit vineri "primele date clinice de la Pfizer pentru vaccinul său", precizează Guido Rasi. "Am primit de la AstraZeneca datele preclinice, cele de studiu pe animale care deja sunt în curs de evaluare şi avem mai multe discuţii cu Moderna", a enumerat el. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

Scoţând un vaccin pe piaţă în ianuarie, primele efecte asupra răspândirii virusului "vor fi vizibile în cinci, şase luni, esenţial vara viitoare", a explicat el.

Citeste si: Responsabil OMS: Oamenii trebuie să aibă încredere în vaccinuri pentru a stopa răspândirea coronavirusului

"Este evident că nu va fi posibil să vaccinăm pe toată lumea, dar ne concentrăm pe categoriile cele mai expuse, cum sunt persoanele în vârstă şi personalul din sănătate, ceea ce va începe să deblocheze punctele de transmitere", spune responsabilul. 

              

El crede că trebuie vaccinată "mai mult de jumătate" din populaţia europeană pentru "a putea asista la un declin al pandemiei", ceea va necesita "cel puţin 500 de milioane de doze în Europa".                

Pentru a vaccina pe toată lumea, "va dura cel puţin un an" şi "dacă totul decurge bine la sfârşitul anului 2021, vom avea o imunizare suficientă", a adăugat Guido Rasi. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si