In articol:
ANA trece prin schimbări importante. Agenția Națională Antidrog o să fie desființată. Rolul pe care îl are agenția din subordinea MAI va fi preluat de Agenţia Naţională pentru Coordonare şi Politici în Domeniul Drogurilor şi Adicţiilor, care se află în subordinea premierului.
Anunțul a fost făcut în cursul zilei de miercuri, 20 noiembrie, de către Victoria Stoiciu, consilier de stat la Cancelaria Prim-Ministrului, la o conferință de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.
„ANA se desfiinţează şi în locul ei se înfiinţează o agenţie în subordinea Prim-Ministrului.
Vom avea această agenţie în subordinea prim-ministrului, ea va fi responsabilă de partea de coordonare a politicilor, de campaniile de prevenire ş.a.m.d.
Ce se întâmplă cu polițiștii de la ANA după desființarea agenției
În ceea ce îi privește pe polițiștii care în prezent își desfășoară activitatea la ANA, aceștia o să rămână în continuare în structurile MAI.
„Colegii poliţişti care lucrează la ANA vor rămâne în structurile Ministerului de Interne şi îşi vor continua munca acolo, pe temele lor de competenţă(...) ANA nu se poate ocupa în acest moment, că nu este în portofoliul ei, dar trebuie să avem în vedere nu doar drogurile, ci şi celelalte adicţii care sunt la fel de periculoase”, a transmis Stoiciu.
În același timp, oficialul a precizat că acea componentă de prevenție din cadrul ANA va trece la Ministerul Sănătății.
„Cealaltă componentă de prevenţie, evaluare şi tratament va merge în subordinea Ministerului Sănătăţii(...). În cadrul ANA existau Centrele de evaluare şi prevenire, care erau înfiinţate la nivelul fiecărui judeţ, erau 47 în total sau 46. Raportul Curţii de Conturi, nu este opinia mea personală, publicat anul trecut în luna septembrie, conchidea foarte clar şi fără niciun fel de nuanţă că aceste centre nu şi-au îndeplinit misiunea de prevenire şi nu pentru că colegii de la ANA nu şi-ar fi făcut treaba, nu e nici un reproş, ci din motive structurale de concepţie. Simplul fapt că erau în subordinea MAI, de exemplu, ne spune raportul Curţii de Conturi, făcea ca o parte dintre cadrele medicale să nu vrea să meargă, pentru că fiecare centru trebuia să fie dotat cu trei angajaţi, nu voiau să meargă să lucreze în aceste centre. Deci a existat o problemă de recrutare sistemică la nivelul acestor centre, nu pentru că colegii de la Interne nu au vrut, nu e niciun fel de reproş sau critică la adresa felului în care cei de la MAI şi-au făcut treaba, este o problemă de concepţie cum a fost această agenţie şi acum o regândim ca să funcţioneze mai bine.
Vor fi reorganizate Centrele pentru sănătate mintală care există în cadrul Ministerului Sănătăţii, mai exact se află în subordinea Centrului Naţional pentru Sănătate Mintală şi Antidrog. Aceste centre de sănătate mintală, care funcţionează pe lângă unităţile spitaliceşti, vor fi reorganizate şi contopite cu aceste centre care aparţin ANA. În felul acesta vom avea o reţea decentă, de evaluare, consiliere şi tratament, care va funcţiona în subordinea Ministerului Sănătăţii, personalul va fi angajat de ei şi va fi finanţat din bugetul Sănătăţii”, a mai spus Stoiciu, potrivit Agerpres.