Ai auzit de "efectul bunicii"? Cercetatorii spun ca el ne ajuta sa traim mai mult! Afla despre ce este vorba!

Nu te-ai fi gandit niciodata la cat de important este rolul bunicii in viata ta, dar un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Royal Society Publishing arata ca omenirea n-ar fi supravietuit atat de mult daca n-ar fi existat ele.

Studiul a fost realizat de Kristen Hawkes si a fost publicat in 2012. Hawkes este antropolog la Universitatea din Utah si s-a propus inca din 1997 sa explice ce este cu adevarat acest "efect de bunica".

Ea spune ca menopauza a avut un rol important in dezvoltarea speciei umane explicand ca bunicile au reprezentat fundatia pentru dezvoltarea unor trasaturi umane cu ar fi creierele mari si capacitatea de a coopera si de a dezvolta relatii de lunga durata.



Studiul a fost condus de Hawkes cu ajutorul unei simulari computerizate si s-a luat ca reper o comunitate de maimute. S-a urmarit ce se intampla daca acestea ar trai mai multi ani dupa instalarea menopauzei.

Simularea a aratat ca pe parcursul a 60.000 de ani, sepcia de maimute a evoluat si a ajuns sa triasca circa 60-70 de ani, aproape dublu fata de durata normala de viata de acum cuprinsa intre 35 si 40 de ani.


Asa ca, persoanele ajunse la menopauza, ajuta la colectarea hranei si hranesc puii care inca nu se pot descurca singuri lasandu-le posibilitatea tinerelor mame sa aiba mai putine griji si mai multi copii. Spre exemplu, o mama care avea un copil de doi ani si imediat ar aparea alt copil, mama s-ar concentra pe cresterea micutului, iar cel mare ar ramane expus, dar atunci intervine bunica, cea care are grija de copilasul mare si ajuta la dezvoltarea acestuia.

CITESTE TOT MATERIALUL AICI!


Autor
Îți Recomandăm Și...