Close sidebar
Close sidebar

Ajutorul de deces a crescut cu 1.000 de lei

Cozi la ghiseele din Romania. Cuatumul unui ajutor social a cordat de stat a crescut cu 1000 de lei incepand cu ianuarie 2018.

A.S.,


DISTRIBUIE
acest articol

Cuantumul ajutorului care se acorda in cazul decesului unei persoane asigurate in sistemul public de pensii sau al unui pensionar a crescut de la 1 ianuarie 2018, de la 3.142 de lei la 4.162 de lei, relateaza Monitorul de Suceava.

In cazul decesului unui membru de familie al acestora, cuantumul ajutorului de deces este jumatate din aceasta suma. Tot de la inceputul acestui an  s-a majorat şi termenul de onorare a solicitarii pentru acordarea ajutorului de deces, de la o zi la maximum 3 zile de la depunerea cererii.

Directorul executiv al Casei de Pensii Suceava, Constantin Boliacu, a declarat ca institutia onoreaza lunar peste 500 de cereri pentru ajutor de deces. in noiembrie, de exemplu, au fost inregistrate 583 de cereri, pentru care s-au platit 1,8 milioane de lei. in ultimii 15 ani, numarul cererilor de acest gen a crescut de la an la an.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Potrivit directorului CJP, fata de anul 2002, de exemplu, numarul solicitarilor de acordare a ajutoarelor de deces s-a dublat.

Asta inseamna fie ca a crescut numarul celor asigurati, fie oamenii sunt mai informati asupra drepturilor pe care le au, numarul deceselor fiind relativ constant. Evidentele Directiei Judetene de Statistica Suceava arata ca in anul 2002 au fost in judet 7.661 de decese, in 2003 – 7.529, iar in 2016 – 7.699 de decese.

Boliacu a mai precizat ca trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat nu influenteaza acordarea ajutoarelor de deces, plata acestora fiind stipulata prin Legea nr.

3 din 3 ianuarie 2018 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2018.

Conform legii, ajutorul de deces se achita unei singure persoane care poate fi, dupa caz: sotul supravietuitor; copilul; parintele; tutorele; curatorul; oricare persoana care dovedeşte cu acte ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces, daca nu exista alta solicitare din partea persoanelor mentionate anterior

Vezi care sunt actele necesare AICI. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI