Ajutor de deces 2024. Valoarea ajutorului de deces se va majora, în 2024, cu 778 de lei, după cum este prevăzut în proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, care a fost adoptat recent în Parlament.

Citește și: O nouă indemnizație a fost adoptată de Guvern. Peste 11.000 de lei pe lună, pentru tot restul vieții, pentru mii de români

Ajutor de deces 2024.  De asemenea, în 2024 va intra în vigoare noua lege a pensiilor, care aduce ceva schimbări și în legătură cu ajutorul de deces.

Ajutorul de deces în 2024- 7.567 lei

Legea bugetului de asigurări sociale pe 2024 prevede că valoarea ajutorului de deces a fost stabilită, pentru 2024, la:

  • 7.567 de lei- în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
  • 3.784 de lei- în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.

Față de valoarea din acest an a ajutorului de deces, de 6.789 de lei, ajutorul de deces din 2024 va fi mai mare cu 778 de lei, potrivit Avocatnet.ro.

Citește și: VIDEO- Ajutor pentru bătrâni, în prag de sărbătoare. Seniorii au primit pachete încărcate cu alimente

Ajutorul de deces 2024- reguli de acordare

Ajutorul de deces se acordă în cazul decesului unui asigurat sau unui pensionar, banii fiind primiți de o singură persoană, și anume de cea care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Este vorba, după caz, de soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovada plăți cheltuielilor de înmormântare.

Ajutorul de deces se acordă, de principiu, în baza unei cereri și a certificatului de deces.

Ajutorul de deces se acordă în 3 zile de la depunerea solicitării

Ajutorul de deces trebuie cerut formal, deoarece banii nu vin automat, iar ajutorul se va achita în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării.

Ajutorul de deces poate fi cerut și atunci când este vorba despre decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului și care nu figurează ca asigurat sau pensionar în evidențele autorităților, dar valoarea acestuia este la jumătate din cuantumul pentru cei asigurați.

ajutor deces 2024

Ajutor de deces 2024

Alte noutăți legate de ajutorul de deces 2024

Noua lege a pensiilor aduce o serie de modificări de la 1 septembrie 2024 în privința ajutorului de deces. 

Potrivit sursei citate, ajutorul de deces se va acorda și în cazul decesului persoanei asigurate cu cel puțin șase luni înainte, indiferent de stagiul de cotizare realizat, dar și în cazul decesului unei persoane aflate în concediul pentru creșterea copilului.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Totodată, plata ajutorului de deces se va putea face și către firme, nu doar către persoane fizice, atâta timp cât fac dovada că au suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Ajutorul de deces în 2024, mai mare cu 778 de lei

Ajutorul de deces în 2024, mai mare cu 778 de lei


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si