Maia Sandu pornește cu prima șansă în alegerile de duminică din Republica Moldova în fața socialistului pro-rus Alexandr Stoianoglo, după ce a câștigat primul tur cu 42%, față de cele 26 de procente ale contracandidatului său. 

Citește și: Republica Moldova va fi câștigată de Rusia, la fel ca Georgia, spune Volodimir Zelenski. "Veți vedea, Rusia își urmează calea"

Potrivit unui sondaj prezentat de compania iDATA, chiar și în cel mai "puțin probabil” scenariu, Maia Sandu ar acumula 50,95% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo ar acumula 49,05% din voturile din

Republica Moldova.

Cu voturile din diaspora și din stânga Nistrului, Maia Sandu ar câștiga alegerile din 3 noiembrie cu 55,2% din voturi.

Amenință cu moarte "sub steag fals" în Moldova

Premierul Dorin Recean a transmis un mesaj populației, avertizând că Republica Moldova se confruntă „cu un atac extrem”, după ce mai mulți alegători au primit amenințări anonime cu moartea, dacă nu votează cu... Maia Sandu.

Este considerată o acțiune "sub steag fals" a Moscovei pentru a instaura panica și incertitudinea printre alegători.

„Azi seara Republica Moldova se confruntă cu un atac extrem – oameni din toată țara primesc amenințări anonime cu moartea prin apeluri telefonice. Jurnaliști, oameni notorii și cetățeni simpli sunt sunați și amenințați cu moartea. Aceste acte de intimidare au un singur scop – să creeze panică și frică.

Ca oamenii să se teamă să iasă la vot. Vă asigur că instituțiile statului vor asigura ordinea și vor proteja cetățenii. Vom rămâne uniți și puternici. Moldova stă dreaptă. Ieșim la vot cu încredere!”, a transmis premierul Dorin Recean.

Kremlinul a declarat vineri că Rusia monitorizează alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, dar nu intervine în procesul electoral, în pofida acuzaţiilor Occidentului şi a preşedintei prooccidentale a ţării, Maia Sandu, care susţin contrariul.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Imaginile din satelit arată o navă misterioasă construită în China. Ar putea fi prima de acest fel: „Are o formă neobișnuită”- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Harghita s-a apucat de treabă pe lângă casă, când a descoperit ceva uluitor în curtea pe care o știa de o viață- wowbiz.ro

UPDATE. Percheziții în dosare privind cumpărarea votului

Poliţiştii şi procurorii au efectuat, sâmbătă, noi percheziţii în oraşul Rîşcani şi în Chişinău, în dosare privind finanţarea ilegală şi coruperea electorală, se arată într-un comunicat de presă transmis de Poliţia Republicii Moldova.

Percheziţiile au loc în preziua turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, în care se vor confrunta pro-europeana Maia Sandu şi socialistul Alexandr Stoianoglo.

"În cadrul acţiunilor de urmărire penală, poliţiştii au stabilit că simpatizanţi şi membri ai organizaţiei criminale Şor şi ai racolează oameni şi le propun bani pentru ca aceştia să voteze împotriva unui candidat înregistrat în cursa electorală pentru alegerile prezidenţiale. În timpul percheziţiilor, oamenii legii au ridicat mii de ziare cu inscripţia Şor, telefoane mobile în care erau instalate o aplicaţie bancară, contracte de muncă în Federaţia Rusă, liste şi caiete ce conţin date personale, inclusiv contacte telefonice, liste cu numere de înmatriculare ale automobilelor, copii ale buletinelor de identitate ale persoanelor remunerate, documente, înscrisuri de ciornă, liste de

participanţi, articole cu inscripţii specifice organizaţiei criminale, carduri bancare, cartele SIM, dar şi sume băneşti impunătoare, probe care urmează să fie analizate şi apreciate corespunzător", se precizează în comunicatul Poliţiei.

Alegeri cruciale în Republica Moldova.

Alegeri cruciale în Republica Moldova.

[Sursa foto: Ziar.md]

Update. Ce mesaj a transmis Biserica Ortodoxă Română înainte de alegerile din Moldova

Biserica Ortodoxă Română, prin Mitropolia Basarabiei, a transmis un mesaj de felicitare și îndemn adresat tuturor cetățenilor Republicii Moldova, care susțin ferm parcursul european al țării prin participarea la alegeri.

Îndemnul mitropoliei vine înaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale, planificat pentru 3 noiembrie, subliniind importanța participării civice responsabile în consolidarea valorilor creștine și democratice.

„Fericiți făcătorii de pace, căci fiii lui Dumnezeu se vor chema,

Felicitări tuturor cetățenilor Republicii Moldova pentru angajamentul neclintit față de viitorul european al țării noastre! Mitropolia Basarabiei îi felicită pe cei care, animându-se de iubirea față de aproapele și față de patrie, au contribuit la acest parcurs prin votul lor responsabil și îi îndeamnă pe toți creștinii și cetățenii de bună credință să își exercite din nou dreptul la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pe 3 noiembrie...

Biserica Ortodoxă Română nu se implică în activități politice, însă își asumă cu dăruire misiunea de a susține valorile morale și etice ale democrației pentru bunul mers al țării. Mitropolia Basarabiei își menține această poziție, condamnând ferm orice încercare de cumpărare a voturilor și propaganda agresivă, în contradicție cu respectul cuvenit cetățeanului și credinței", se spune în mesajul Mitropoliei Basarabiei.

Câte secții de votare sunt în afara Republicii Moldova

Actualul lider de la Chişinău, Maia Sandu, a obţinut în primul tur 42,49% din voturi, în timp ce socialistul Stoianoglo a fost votat de 25,95% dintre alegători. 

Citeste si: VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată cu două menajere: "Vreau să vă spun de fapt realitatea care a fost!"- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop de weekend, 2- 3 noiembrie 2024: Există riscul să apară o serie de probleme între nativii Scorpion și o persoană dragă din viața lor. Berbecii sunt puși pe fapte mari- radioimpuls.ro

Citeste si: Omenirea ar putea rămâne fără La Nina, anul acesta. Ce înseamnă asta pentru economiile naționale și pentru viața oamenilor- antena3.ro

Pentru alegerile prezidenţiale au fost constituite 2.221 secţii de votare, dintre care 234 vor fi deschise în străinătate.

Din cele 1.957 secţii deschise pe teritoriul Republicii Moldova, cele mai multe, respectiv 306, vor funcţiona în municipiul Chişinău. În localităţile din Transnistria vor fi deschise 30 de secţii de votare. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pe 2 octombrie 2024, erau înregistraţi 274.475 de cetăţenii cu drept de vot cu domiciliul în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.

Dintre cele 234 de secţii din străinătate, cele mai multe vor fi deschise în Italia (60), Germania (26), Franţa (20), Marea Britanie (17) şi România (16). În Federaţia Rusă vor funcţiona doar două secţii de votare.

Secţiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7:00- 21:00.

Alegerile prezidenţiale directe vor fi organizate pentru a cincea oară de la declararea independenţei, în condiţiile în care timp de aproape 20 de ani preşedintele a fost desemnat de Parlament.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si