Maia Sandu a câştigat un al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova, arată rezultatele preliminare după numărarea a peste 98% dintre voturi. Luni dimineață vor fi făcute publice rezultatele finale, a anunțat Comisia Electorală Centrală de la Chișinău.

Maia Sandu conduce în cursa pentru un nou mandat, cu 55,26% din voturi după prelucrarea a 99,55% din procesele verbale, în timp ce Alexandr Stoianoglo a obținut 44,74%, conform digi24.ro

Prezența la vot a fost de 54,3%.

UPDATE 23.15. Maia Sandu se îndreaptă spre victorie, după numărarea a 92,2% dintre voturi

Maia Sandu a obținut peste 50,15% din voturi, iar diferența crește în fața adversarului său Alexandr Stoianoglu, care a obținut 49,8% din voturi. Este de așteptat ca diferența să crească în favoarea candidatei pro-europene.

UPDATE Diferența dintre Stoianoglo și Maia Sandu tot mai mică

UPDATE 23:00 După procesarea a 1998 din cele 2219 procese-verbale sau 1,34 milioane de voturi, Alexandr Stoianoglo are un scor de 50.79% (684441 voturi) și Maia Sandu are un scor de 49.29% (665523 voturi).

Rezultate vot alegeri Republica Moldova. Comisia Electorală Centrală a anunțat la ora 22.00 primele rezultate parțiale.

Primele Rezultate la votul din Republica Moldova sunt făcute de Comisia Electorală Centrală.

Atenție: numărătoarea inițială nu este relevantă pentru rezultatul final.

Comisia Electorală Centrală a anunțat că s-au prezentat 54,2% din totalul alegătorilor. "Declarăm că turul II al alegerilor prezidențiale poate fi declarat valabil". Primele rezultatele preliminare sunt disponibile în timp real.

"Rezultatele din această seară poartă un caracter preliminar", a anunțat șefa Comisiei Electorale Centrale.

După numărarea a 78% din procesele verbale, reprezentând 1,06 milioane buletine de vot, Alexandr Stoianoglo are 51,88% din voturi, iar Maia Sandu 48,06%.

După procesarea a 1.739 de procese-verbale, Stoianoglo a obținut 55.2020 de voturi- 51,88%, iar Maia Sandu 51.1967 de voturi- 48,12%.

Aceste rezultate sunt încă parțiale, iar datele finale vor fi anunțate de Comisia Electorală Centrală pe 4 noiembrie.

Doar 4,76% din procesele verbale din diaspora au fost procesate. Acolo, este de așteptat ca votul să fie puternic pro-Maia Sandu.

UPDATE. Stop vot în Republica Moldova. Urnele s-au închis la ora 21:00, iar participarea la vot a fost una record: și-au exercitat dreptul de vot 1,683 milioane de alegători, ceea ce reprezintă 54,17% din totalul alegătorilor.

Cu două săptămâni în urmă, în cadrul primului tur, până la ora 21:00 au votat 1,546 milioane de cetățeni, potrivit Deschide.md.

Potrivit Codului electoral, Biroul electoral decide asupra prelungirii, cu cel mult 2 ore, a termenului votării pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secția de votare respectivă să-și realizeze drepturile.

Rezultate Alegeri Republica Moldova. Sunt așteptate primele rezultate parțiale și estimări ale rezultatului votului care va decide viitorul președinte al Republicii Moldova.

Maia Sandu face primele declarații de presă după închiderea urnelor:

"Le mulțumesc tuturor oamenilor din toate colțurile țării care au participat la vot, le mulțumesc în special celor din Chișinău, care au participat în număr mare la vot, vreau să le mulțumesc tinerilor care au stabilit un record de participare la vot astăzi. Vreau să mulțumesc cetățenilor noștri din afara țării, care au dat dovadă de o mobilizare excepțională", a declarat Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova le-a cerut celor din secțiile de votare să numere corect buletinele de vot, indiferent de candidatul pe care îl susțin.

Rezultate Alegeri Republica Moldova 2024

Rezultate Alegeri Republica Moldova 2024. Maia Sandu pornește cu prima șansă în alegerile de duminică din Republica Moldova în fața socialistului pro-rus Alexandr Stoianoglo, după ce a câștigat primul tur cu 42%, față de cele 26 de procente ale contracandidatului său.

Alexandr Stoianoglo a susținut un briefing de presă după închiderea secțiilor de vot din țară și le-a mulțumit cetățenilor pentru votul exercitat. „Ați demonstrat, încă o dată, că Moldova nu e doar un punct pe hartă, cu simpli spectatori”, a spus Stoianoglo.

Citește și: Republica Moldova va fi câștigată de Rusia, la fel ca Georgia, spune Volodimir Zelenski. "Veți vedea, Rusia își urmează calea"

Rezultate Alegeri Republica Moldova 2024

UPDATE. Diaspora moldoveană a înregistrat o prezență-record în istoria electorală a R. Moldova în ceea ce privește votul de peste hotare.

În jurul orei 18:30, peste 270.000 de cetățeni moldoveni au votat a secțiile din străinătate, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în care se confruntă actuala președintă Maia Sandu și ex-procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Mai sunt două ore până la închiderea urnelor și prezența la vot este una record. S-a atins o prezență de 52,2% din totalul moldovenilor așteptați duminică la vot.

A fost depășit pragul de 1,6 milioane de votanți, conform Comisiei Electorale Centrale. La această oră, numărul alegătorilor tineri, din categoria 18-45 ani, este în creștere mai mare decât a celorlalți votanți.

Rezultate Alegeri președinte Republica Moldova 2024. Președinta Maia Sandu a transmis un nou mesaj alegătorilor, de data aceasta moldovenilor din diaspora cărora le-a transmis să nu le fie frică de alertele false cu bombă.

„Dragi moldoveni din diasporă, vă mulțumim pentru mobilizarea excepțională! Sunteți o forță extraordinară! Hoților le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secții de votare, alerte false cu bombă. Nu vă fie frică. Continuați să mergeți la vot. Fiecare vot cinstit salvează Moldova!”, a declarat Maia Sandu.

Update. Câte incidente s-au înregistrat cu două ore înainte de închiderea urnelor.

Comisia Electorală Centrală a anunțat la ora 19.00 un număr de 191 de cazuri de încălcări sau incidente în cadrul procesului de vot documentate de poliție- cele mai multe fiind 61 cazuri care țin de fotografierea buletinului de vot și 29 cazuri țin de agitația electorală interzisă.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cine era românul mort în inundațiile din Spania. Momentul în care fratele lui îl caută printre camioanele distruse de viituri- antena3.ro

Citeste si: Cât riscă să stea la închisoare trădătorul-spion Pișcan, după ce a recunoscut toate acuzațiile împotriva lui- wowbiz.ro

Update. Alertă cu bombă la Podul Rîbniţa-Rezina

Podul de legătură Rîbniţa-Rezina ar fi fost minat. Serviciile specializate sunt la faţa locului. Podul de legătură Rîbniţa-Rezina ar fi fost minat, a anunţat Poliţia din Republica Moldova în ziua turului doi al alegerilor prezidenţiale, potrivit deschide.md.

Un apel prin care poliţia a fost sesizată a fost făcut la scurt timp după ce circulaţia pe pod a fost reluată, fiind efectuate verificări după ce un bărbat cu o cutie suspectă a refuzat să prezinte conţinutul acesteia.

„Calificăm aceste acţiuni drept provocări în adresa instituţiilor statului, pentru a fi acuzate de îngrădirea deplasării cetăţenilor pentru a-şi exercita dreptul la vot. În acelaşi timp precizăm că, de fiecare dată, oamenii legii sunt obligaţi să reacţioneze conform protocoalelor pentru a exclude orice risc la securitatea cetăţenilor”, precizează Poliţia din R. Moldova.

Update. Până la ora 18:00, au reușit să se prezinte la urnele de vot peste 1.563.579 de alegători. Asta în timp ce prezența totală în primul tur al prezidențialelor din 2024 a fost de 1.562.705.

Femeile rămân a fi mai active decât bărbații, iar seniorii din categoria de vârstă 56-65 de ani sunt cei mai activi, fiind urmați de tinerii cu vârsta de 36-45 de ani. În continuare, cele mai active regiuni rămân a fi Dondușeniul, urmat de Chișinău.

Rezultate Alegeri Republica Moldova. A fost alertă cu bombă la patru secții de votare din Marea Britanie și Germania.

Procesul de votare a fost întrerupt la Liverpool și Northampton, din Marea Britanie, după primirea unei alerte cu bombă, au relatat agenției de presă IPN surse diplomatice și alegători prezenți la fața locului.

Incidentul a provocat întreruperea activităților electorale în acele secții.

O alertă similară a fost înregistrată la o secție de votare din Frankfurt. De această dată, poliția germană a permis continuarea procesului de votare, pentru că alerta nu s-a confirmat.

Update 18.30. Serverele Comisiei Electorale Centrale au fost ţinta unor atacuri cibernetice.

126 de incidente s-au înregistrat în timpul votului Serverele Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova au fost ţinte ale mai multor atacuri cibernetice, a anunţat CEC într-o conferinţă de presă, potrivit deschide.md, relatează News.ro.

Update. Prezența la vot la ora 17.00 se apropie de 50%, în creștere cu cel puțin patru procente față de alegerile anterioare.

Astfel, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), până acum, au votat circa 1.450.000 de alegători (47%). Asta în timp ce în turul I până la această oră au votat 1.125.000 de alegători, ceea ce reprezintă circa 43% din totalul votanților.

Uodate. Votanții din diaspora, filmați de persoane dubioase

Misiunea de Observare Promo-LEX a înregistrat, până la ora 14:00, 544 de posibile încălcări electorale. Dintre ele, 316 incidente au fost confirmate.

Printre încălcările semnalate de observatori se numără:

  • fotografierea buletinelor de vot – 88 cazuri
  • prezența afișelor electorale lângă secțiile de votare – 12 cazuri.
  • promovare electorală în incinta secțiilor de votare – 6 cazuri.
  • prezența persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare – 22 cazuri.

Un fenomen nou a fost raportat de către Asociaţia de Observatori Promo-LEX, în turul doi al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, potrivit deschide.md. E vorba de prezenţa unor persoane în afara secţiilor de votare, în special în diasporă, care înregistrează fluxul de cetăţeni veniţi la secţii.

Sunt observaţii făcute în oraşele italiene Bologna, Rimini, Roma şi Milano, în Spania la Barcelona, în Germania la Stuttgart în satul Grigorievca, Căuşeni, transmite IPN.

Potrivit lui Nicolae Panfil, şeful Misiunii de Observare Promo-LEX, prezenţa acestor persoane poate indica încercări de intimidare a alegătorilor, în sensul în care informaţia ar putea fi ulterior folosită pentru a identifica cetăţenii sau este o informaţie care se colectează pentru a verifica prezenţa la vot în sensul în care în primul tur au fost zvonuri că în diaspora nu s-au prezentat atât de mulţi alegători.

Nicolae Panfil califică aceste acţiuni drept îngrijorătoare, pentru că nu se ştie scopul acestor persoane şi cum sunt ulterior folosite datele pe care le colectează.

Update. Cunoscutul preot din București Părintele Vasile Ioana a publicat un îndemn la adresa cetățenilor moldoveni să meargă la vot:

"Îndemnul meu pentru voi, dragi moldoveni este să arătați lumii implicare și responsabilitate pentru momentul istoric prin care treceți! Ajutați-ne să vă ajutăm! Voi astăzi, prin voința voastră, scrieți o pagină importantă de istorie contemporană. Ieșiți din păcatul confortului de a sta deoparte sau de a nu face un efort pentru țara voastră, si votați! Exprimați-vă! E momentul vostru!", a spus Părintele Ioana.

Update. Peste 1.116.000 de oameni, adică peste 39 la sută dintre alegători, au votat până la ora 15:00., la alegerile pentru funcţia de preşedinte în Republica Moldova. Majoritatea votanţilor, sau 54%, sunt femei.

Acum două săptămâni, până la această oră au votat peste 850 mii de alegători.

Update. Prezența la vot la ora 13.00- aproape 30%

Peste 860.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au exercitat deja dreptul la vot până la ora 13.00. Aceştia urmează să-şi aleagă viitorul preşedinte, între Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo.

Până la ora 13:00, la secţiile de votare s-au prezentat peste 29% dintre alegători, mai mult decât în primul tur al scrutinului.

Update. Prezenţa la vot la turul doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova este mai mare decât în primul tur. Astfel, la ora 12:00 se înregistra deja o prezenţă de peste 23%, mai mare decât cea raportată la ora 12:30 în primul tur al alegerilor.

Maia Sandu: "Hoţii vor să ne cumpere votul, ţara"

Maia Sandu şi-a exercitat dreptul la vot și a îndemnat oamenii să voteze, spunând că este mai important ca niciodată ca oamenii să fie uniţi.

„Am votat cu încredere că cetăţenii vor alege bine pentru ţară. Ei de fiecare dată au dus ţara înainte, au protejat-o de rele. Azi mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniţi, să ne păzim votul, independenţa. Hoţii vor să ne cumpere votul, ţara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârşăvenie a lor. Puterea Moldovei este la fiecare dintre voi. Capul sus moldoveni, Doamne ajută”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a votat: "Hoţii vor să ne cumpere ţara"

Maia Sandu a votat: "Hoţii vor să ne cumpere ţara"

[Sursa foto: Facebook / Maia Sandu]

Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară! Când vor fi încărcate cardurile de alimente- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV! Ce planuri are Mihai Trăistariu de Sărbători- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește o singură cremă în fiecare zi- antena3.ro

Maia Sandu a votat: "Hoţii vor să ne cumpere ţara"

Maia Sandu a votat: "Hoţii vor să ne cumpere ţara"

[Sursa foto: Facebook / Maia Sandu]

Maia Sandu a votat: "Hoţii vor să ne cumpere ţara"

Maia Sandu a votat: "Hoţii vor să ne cumpere ţara"

[Sursa foto: Facebook / Maia Sandu]

Update. Moldovenii din Rusia, aduși cu autobuzul la vot

Mai multe autobuze organizate cu cetățeni moldoveni care locuiesc în Rusia au sosit în Moldova în ultimele două zile pentru a vota în turul doi al alegerilor prezidențiale. Călătoria a fost complet gratuită, potrivit canalului Moldova TV8.

„Constatăm că este vorba de un transport organizat, efectuat cu anumite interese”, este comunicatul Poliției din Moldova. „În ciuda acestui fapt, acestor persoane li se va permite oricum intrarea în Moldova, deoarece sunt cetățeni moldoveni”.

Update. La ora 09:30, la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova au participat 7,72%, ceea ce reprezintă peste 212.000 de alegători. Dintre aceştia, în Republica Moldova s-au prezentat la urne peste 190 de mii de alegători, iar în diaspora peste 23 de mii de cetăţeni cu drept de vot ai Republicii Moldova.

Această rată de participare rămâne a fi mai mare decât în turul I, din 20 octombrie, când, la această oră, la secţiile de votare au fost 5,2% dintre alegători.

Update. Candidatul pro-rus Alexandr Stoianoglo a votat, dup[ ora 8.00 dimineața. A venit la secția de urne alături de soție și de cele două fiice ale sale.

„Împreună cu familia mea am votat pentru o Moldovă liberă și prosperă, o Moldova care nu stă cu mâna întinsă, dar se dezvoltă în armonie, în relații bune și cu estul, și cu vestul. Am votat pentru o Moldovă care își respectă cetățenii, indiferent de naționalitate, religie sau viziuni politice", a declarat Stoianoglo.

UPDATE. A început votul la ora 7.00 dimineața. Secțiile se vor închide la ora 21:00.

Cele 1 988 de secții de votare de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, și-au deschis ușile la prima oră a dimineții. Alte 231 de secții organizate în 37 de țări s-au deschis sau urmează să se deschidă, în funcție de fusul orar.

Știrea inițială

Potrivit unui sondaj prezentat de compania iDATA, chiar și în cel mai "puțin probabil” scenariu, Maia Sandu ar acumula 50,95% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo ar acumula 49,05% din voturile din Republica Moldova.

Cu voturile din diaspora și din stânga Nistrului, Maia Sandu ar câștiga alegerile din 3 noiembrie cu 55,2% din voturi.

Amenință cu moarte "sub steag fals" în Moldova

Premierul Dorin Recean a transmis un mesaj populației, avertizând că Republica Moldova se confruntă „cu un atac extrem”, după ce mai mulți alegători au primit amenințări anonime cu moartea, dacă nu votează cu... Maia Sandu.

Este considerată o acțiune "sub steag fals" a Moscovei pentru a instaura panica și incertitudinea printre alegători.

„Azi seara Republica Moldova se confruntă cu un atac extrem – oameni din toată țara primesc amenințări anonime cu moartea prin apeluri telefonice. Jurnaliști, oameni notorii și cetățeni simpli sunt sunați și amenințați cu moartea. Aceste acte de intimidare au un singur scop – să creeze panică și frică. Ca oamenii să se teamă să iasă la vot. Vă asigur că instituțiile statului vor asigura ordinea și vor proteja cetățenii. Vom rămâne uniți și puternici. Moldova stă dreaptă. Ieșim la vot cu încredere!”, a transmis premierul Dorin Recean.

Kremlinul a declarat vineri că Rusia monitorizează alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, dar nu intervine în procesul electoral, în pofida acuzaţiilor Occidentului şi a preşedintei prooccidentale a ţării, Maia Sandu, care susţin contrariul.

UPDATE. Percheziții în dosare privind cumpărarea votului

Poliţiştii şi procurorii au efectuat, sâmbătă, noi percheziţii în oraşul Rîşcani şi în Chişinău, în dosare privind finanţarea ilegală şi coruperea electorală, se arată într-un comunicat de presă transmis de Poliţia Republicii Moldova.

Percheziţiile au loc în preziua turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, în care se vor confrunta pro-europeana Maia Sandu şi socialistul Alexandr Stoianoglo.

"În cadrul acţiunilor de urmărire penală, poliţiştii au stabilit că simpatizanţi şi membri ai organizaţiei criminale Şor şi ai racolează oameni şi le propun bani pentru ca aceştia să voteze împotriva unui candidat înregistrat în cursa electorală pentru alegerile prezidenţiale. În timpul percheziţiilor, oamenii legii au ridicat mii de ziare cu inscripţia Şor, telefoane mobile în care erau instalate o aplicaţie bancară, contracte de muncă în Federaţia Rusă, liste şi caiete ce conţin date personale, inclusiv contacte telefonice, liste cu numere de înmatriculare ale automobilelor, copii ale buletinelor de identitate ale persoanelor remunerate, documente, înscrisuri de ciornă, liste de participanţi, articole cu inscripţii specifice organizaţiei criminale, carduri bancare, cartele SIM, dar şi sume băneşti impunătoare, probe care urmează să fie analizate şi apreciate corespunzător", se precizează în comunicatul Poliţiei.

Alegeri cruciale în Republica Moldova.

Alegeri cruciale în Republica Moldova.

[Sursa foto: Ziar.md]

Update. Ce mesaj a transmis Biserica Ortodoxă Română înainte de alegerile din Moldova

Biserica Ortodoxă Română, prin Mitropolia Basarabiei, a transmis un mesaj de felicitare și îndemn adresat tuturor cetățenilor Republicii Moldova, care susțin ferm parcursul european al țării prin participarea la alegeri.

Îndemnul mitropoliei vine înaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale, planificat pentru 3 noiembrie, subliniind importanța participării civice responsabile în consolidarea valorilor creștine și democratice.

„Fericiți făcătorii de pace, căci fiii lui Dumnezeu se vor chema,

Felicitări tuturor cetățenilor Republicii Moldova pentru angajamentul neclintit față de viitorul european al țării noastre! Mitropolia Basarabiei îi felicită pe cei care, animându-se de iubirea față de aproapele și față de patrie, au contribuit la acest parcurs prin votul lor responsabil și îi îndeamnă pe toți creștinii și cetățenii de bună credință să își exercite din nou dreptul la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pe 3 noiembrie...

Biserica Ortodoxă Română nu se implică în activități politice, însă își asumă cu dăruire misiunea de a susține valorile morale și etice ale democrației pentru bunul mers al țării. Mitropolia Basarabiei își menține această poziție, condamnând ferm orice încercare de cumpărare a voturilor și propaganda agresivă, în contradicție cu respectul cuvenit cetățeanului și credinței", se spune în mesajul Mitropoliei Basarabiei.

Câte secții de votare sunt în afara Republicii Moldova

Actualul lider de la Chişinău, Maia Sandu, a obţinut în primul tur 42,49% din voturi, în timp ce socialistul Stoianoglo a fost votat de 25,95% dintre alegători.

Pentru alegerile prezidenţiale au fost constituite 2.221 secţii de votare, dintre care 234 vor fi deschise în străinătate.

Din cele 1.957 secţii deschise pe teritoriul Republicii Moldova, cele mai multe, respectiv 306, vor funcţiona în municipiul Chişinău. În localităţile din Transnistria vor fi deschise 30 de secţii de votare. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pe 2 octombrie 2024, erau înregistraţi 274.475 de cetăţenii cu drept de vot cu domiciliul în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.

Dintre cele 234 de secţii din străinătate, cele mai multe vor fi deschise în Italia (60), Germania (26), Franţa (20), Marea Britanie (17) şi România (16). În Federaţia Rusă vor funcţiona doar două secţii de votare.

Secţiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7:00- 21:00.

Alegerile prezidenţiale directe vor fi organizate pentru a cincea oară de la declararea independenţei, în condiţiile în care timp de aproape 20 de ani preşedintele a fost desemnat de Parlament.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si