Alegerile locale din 2024 reprezintă un eveniment major pentru toți românii, reprezentând momentul în care cetățenii își aleg reprezentanții locali, inclusiv primarii, consilierii locali și județeni. 

Ce se votează pe 9 iunie- alegerile locale, în aceeași zi cu cele europarlamentare

Pe 9 iunie 2024, românii sunt chemați la urne pentru a participa la două tipuri de alegeri: alegerile locale și alegerile europarlamentare. În cadrul alegerilor locale, cetățenii își vor alege primarii, consilierii locali și consilierii județeni.

De asemenea, vor avea loc alegeri pentru reprezentanții României în Parlamentul European.

Alegeri locale 2024

Alegeri locale 9 iunie 2024

[Sursa foto: Hepta]

Cum votăm corect la alegerile locale 2024- cum arată buletinele de vot și unde se pune ștampila

Pentru a vota corect la alegerile locale din 2024, este important să cunoaștem cum arată buletinele de vot și unde trebuie să punem ștampila. Buletinele de vot vor avea liste separate pentru primari, consilieri locali și consilieri județeni. Pe fiecare buletin, ștampila "VOTAT" trebuie aplicată în interiorul patrulaterului care corespunde candidatului sau listei de candidați preferați.

Citește și: Ce se votează la alegerile europarlamentare 2024

Câți români sunt așteptați la urne

La alegerile locale din 2024, sunt așteptați să participe 18.987.675 de români cu drept de vot. Datele oficiale vor fi comunicate de Autoritatea Electorală Permanentă, însă se preconizează o participare semnificativă, având în vedere importanța acestor alegeri pentru fiecare comunitate.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Ce votăm pe 9 iunie 2024? Românii își aleg primarii, consilierii locali, consilierii județeni și europarlamentarii

Ce reguli trebuie să respecte românii în secția de votare

În secția de votare, românii trebuie să respecte câteva reguli esențiale pentru a asigura un proces electoral corect și ordonat. Printre acestea se numără:

  • Prezentarea unui act de identitate valabil.
  • Respectarea distanței fizice și a măsurilor de igienă, dacă acestea sunt impuse.
  • Utilizarea corectă a ștampilei de vot și evitarea distrugerii buletinelor de vot.
  • Nu este permisă utilizarea telefoanelor mobile pentru fotografierea buletinului de vot.

Ce acte sunt necesare

Pentru a putea vota la alegerile locale din 2024, cetățenii trebuie să prezinte un act de identitate valabil. Acesta poate fi cartea de identitate, pașaportul sau orice alt document oficial recunoscut de autoritățile electorale. Este important ca actul de identitate să fie în termen de valabilitate.

Citește și: Unde poți vota pe 9 iunie 2024, la alegerile locale și europarlamentare? Introdu CNP-ul și numele de familie pe registrulelectoral.ro și afli lista secțiilor de votare

Care este programul la urne

Programul la urne pentru alegerile locale din 2024 va fi de la ora 7:00 până la ora 21:00. Alegătorii sunt încurajați să se prezinte la secțiile de votare pe parcursul zilei pentru a evita aglomerația de la sfârșitul programului.

Când se află primele rezultate parțiale și când aflăm votul final

Primele rezultate parțiale ale alegerilor locale din 2024 vor fi disponibile în seara zilei de 9 iunie, după închiderea secțiilor de votare și începutul numărătorii voturilor. 

Rezultatele finale vor fi comunicate de către Biroul Electoral Central în zilele următoare, după centralizarea tuturor voturilor și soluționarea eventualelor contestații.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si