In articol:
- Partidul lui Maia Sandu deține majoritatea în Parlament
- Maia Sandu: „Am votat pentru un Parlament cinstit cu care să pot să lucrez”
- Alegeri anticipate în Republica Moldova
UPDATE. Partidul Acțiune și Solidaritate al președintei Maia Sandu a obținut 52,5% dintre voturi la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, arată datele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, după numărarea a 99,49% dintre voturi.
PAS este urmat de blocul comuniștilor și socialiștilor, alianța fostului președinte Igor Dodon având 27,38% dintre voturi.
Pragul electoral a mai fost trecut doar de Partidul Politic Șor, creditat cu 5,78% dintre voturi. Blocul Electoral Renato Usatîi are doar 4,11% și nu va intra în parlament, potrivit datelor preliminare.
Partidul lui Maia Sandu deține majoritatea în Parlament
Știrea inițială.
Pe următoarele locuri se aflau Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr- 2,45%, Partidul Democrat din Moldova- 2,19%, Partidul Acasă Construim Europa- 1,34%.
Maia Sandu: „Am votat pentru un Parlament cinstit cu care să pot să lucrez”
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a votat duminică în cadrul alegerilor anticipate, pentru o nouă componență a Parlamentului. Tot ea a afirmat că alegerile parlamentare nu mai sunt despre puterea politicienilor, ci despre puterea oamenilor, potrivit agora.md.
„Aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor. Vreau să-i încurajez pe oameni să creadă în puterea lor. Este o zi importantă, în care cetăţenii se pot elibera de hoţi. Parlamentul administrează banii ţării, de aceea trebuie să fim atenţi cui încredinţăm banii ţării. De alegerea noastră depinde ce fel de legi vor vota următorii parlamentari. Am votat pentru un Parlament cinstit cu care să pot să lucrez”, a declarat Maia Sandu.
Citeste si: Biografia președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Câți ani are, educație, familie și copii
Alegeri anticipate în Republica Moldova
Cetăţenii din Republica Moldova au ales prin vot, duminică, o nouă componenţă a Parlamentului, mai exact organul reprezentativ suprem al poporului şi unica autoritate legislativă a statului. Acestea sunt alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenţei.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Pentru cele 101 locuri din Parlament au candidat aproape 1.800 de persoane, reprezentanţi au unor partide, ai unor blocuri electorale, dar şi un independent. Peste 3,2 milioane de persoane au fost aşteptate la urne, în 2.150 de secţii de votare, dintre care 12 în România.
La secțiile de votare din diaspora, cozile au fost uriașe, zeci de mii de moldoveni așteptând ore întregi pentru a-și exprima dreptul constituțional.