VIDEO LIVE UPDATE Alegeri Parlamentare 2024. Prezența MARE la vot. Câți români au mers la urne
Alegeri Parlamentare 2024: Urnele s-au deschis la ora 07:00 și s-au închis la ora 21.00. Prezența la vot în timp real.
Prezență record la Alegerile parlamentare din 2024. Cele aproape 19.000 de secții de votare din țară organizate pentru alegerile parlamentare 2024 s-au deschis duminică, la ora 07:00 și s-au închis la ora 21:00. Încă se votează în diaspora.
UPDATE 21.00. Peste 9,4 milioane de români au votat la alegerile parlamentare din 2024, peste datele din urmă cu patru ani.
Situația este aproape identică cu cea de la Alegerile prezidențiale de săptămâna trecută, când au votat 9,465 milioane de români.
UPDATE Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a votat cu puțin timp în urmă la Alegerile Parlamentare. Acesta și-a exprimat alegerea la Școala Generală „Ienăchiță Văcărescu” din Capitală, în jurul orei 17:30.
Detalii AICI.
UPDATE ora 19:00. Prezența la vot este de 49,05%.
UPDATE. Nicușor Dan a lansat un avertisment de Ziua Națională, după ce a fost la votul pentru alegerile parlamenatre: "Să nu abandonăm Europa și valorile occidentale", spune el. Detalii aici.
UPDATE. Vasile Bănescu, fost purtător al Bisericii Ortodoxe Române, consideră că suveranismul românesc e doar masca sub care se ascund "putinismul antieuropean" (prizat de lichelele prospere sub ceaușism) și "ortodoxismul bădăran". Detalii aici.
UPDATE ora 18:00. Prezența la vot este de 46,20%.
UPDATE Victor Ponta a votat. Fostul premier candidează la Camera Deputaților pe lista PSD Dâmbovița.
„E revoluţie azi! Prima după 1989. Oamenii au voie să voteze, au voie să scape de 10 ani foarte răi! Eu am votat pentru o echipă care, aici, în judeţ şi în ţară ştie să facă lucruri bune şi sper ca duminica viitoare să fim lăsaţi să votam pe cine vrem noi, nu cum s-a întâmplat acum 10 ani, pe cine vor străinii şi tot felul de ciudaţi. Am încredere că orice revoluţie ne sperie, dar în final ne face bine”, a spus Ponta, care a votat la o secţie din Târgovişte.
UPDATE ora 17.00. Peste 7,5 milioane de români au participat deja la votul din Alegerile parlamentare 2024, chiar de Ziua Națională- 1 Decembrie. Prezența la vot este de 42,1% până la această oră.
UPDATE ora 16:00. Prezența la vot este de 37,66%.
Se înregistrează o prezență masivă și în diaspora. Potrivit datelor actualizate la ora 16.30, aproximativ 530.000 de români au votat până acum la secțiile de votare din diaspora. Doar 6 aleși vor reprezenta diaspora, însă voturile lor vor intra în coșul comun Detalii aici.
UPDATE Peste 6 milioane de români au votat la alegerile parlamentare.
UPDATE ora 15:00. Prezența la vot este de 33,26%.
UPDATE ora 14:00. Prezența la vot este de 28,44%.
UPDATE Mesajul lui Mircea Geoană pentru români: „Astăzi, și în fiecare zi, să iubiți România și să-i oferiți șansa la un viitor european și euroatlantic. România merită să fie respectată și influentă în Europa și în lume. La mulți ani, dragi români, oriunde vă aflați!”. Mircea Geoană le-a transmis oamenilor acest mesaj pe pagina sa de Facebook.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
UPDATE Până în acest moment, la secțiile de votare din România și diaspora, s-au prezentat peste 4.5 milioane de români. Prezența la alegerile parlamentare este mai mare decât la alegerile prezidențiale.
UPDATE ora 13:00. Prezența la vot este de 24,71%.
UPDATE Traian Băsescu a votat. Fostul președinte al României a spus că: „ Am votat cu speranța schimbării democratice și a consolidării a ceea ce avem până acum, pentru că avem, încă, de consolidat și în zona democrației, și în zona economieia și în zona socială”.
Citește mai multe AICI.
UPDATE ora 12:29 Peste 3 milioane de români au votat în cadrul alegerilor parlamentare.
UPDATE ora 12:00. Prezența la vot este de 17,61%.
UPDATE Ludovic Orban a votat. Acesta a spus că: „ Am votat pentru a garanta forța democrației, pentru a duce România pe calea dreaptă, am votat pentru libertate, am votat pentru o Românie în Uniunea Europeană”.
UPDATE ora 11:05. Peste două milioane de români au ieșit la vot.
UPDATE ora 11:00. Prezența la vot este de 12,22%.
UPDATE Nicolae Ciucă a avut un mesaj de transmis pentru români. Fostul lider PNL a spus că: „Trăim vremuri marcate de provocări și decizii importante pentru viitorul țării noastre. În această zi simbolică, suntem chemați să ne exprimăm dreptul fundamental de a vota, într-un moment cheie pentru parcursul României”.
Citește mai multe AICI.
UPDATE ora 10:00. Prezența la vot este de 7,94%.
UPDATE Marcel Ciolacu a votat. Fostul președinte PSD a spus că: „Am votat ca România să fie, în continuare, și în spațiul Schengen, și în Uniunea Europeană, și în NATO”.
Citește mai multe AICI.
UPDATE Nicușor Dan a votat. Primarul Capitalei a amintit românilor că "Parlamentul conduce România", astăzi, de 1 decembrie, Ziua Națională a României, având loc alegerile parlamentare.
„E votul cel mai important din anul acesta, votul pentru Parlament și Parlamentul conduce România, România e o republică parlamentară. Am votat cum am votat de fiecare dată, din 1990 până azi. Am votat un partid care nu pune discuție rămânerea României în Uniunea Europeană și NATO. Apoi, dintre partidele care fac asta, am ales unul care a fost corect cu mine tot timpul. Alegerile cele mai importante din anul acesta. Ele decid cum va arăta România în următorii patru ani. Să se informeze și să iasă la vot ”, a declarat Nicușor Dan.
UPDATE Klaus Iohannis a votat la liceul Jean Monnet. Președintele României a urat românilor "La mulți ani" și i-a îndemnat să iasă la vot.
"La mulți ani de ziua noastră, azi votăm pentru Parlament, e un vot important, acolo se votează legile și guvernul. E important de știut cum să ne poziționăm când venim la vot. Românii au ales calea euroatlantică și am ales bine. Suntem respectați la NATO, suntem bine ancorați, ca să rămâne așa, trebuie să să votăm așa. Eu am votat pentru o Românie europeană. Poftiți la vot", a declarat Klaus Iohannis.
UPDATE Elena Lasconi a votat, la Câmpulung. Ce a transmis liderul USR pe 1 decembrie 2024, zi cu dublă semnificație pentru români:
"Am votat de aici, de la Câmpulung, unde a avut loc cea mai longevivă mișcare de rezistență împotriva comunismului. Am votat cu încrederea că nu ne vom lăsa îngenuncheați, că vom rămâne liberi, vom gândi liber. Am votat pentru România pe care o iubesc și pe care sunt sigură că o iubiți cu toții. La mulți ani, România!", a declarat Elena Lasconi.
Citește mai multe informații AICI.
UPDATE ora 09:00. Prezența la vot este de 4,40%.
UPDATE Ilie Bolojan a votat. Liderul PNL este printre primii politicieni care au votat la alegerile parlamentare. După ce a ieșit de la urne, Bolojan a transmis un mesaj românilor.
"Am votat pentru valorile noastre, pentru familie, pentru comunitate și pentru țară.
Indiferent care sunt opțiunile dumneavoastră, vă rog să vă prezentați la vot, dar după aceea, începând de mâine, trebuie să ne respectăm unii pe alții și să fim uniți în spiritul Zilei Naționale", a declarat Ilie Bolojan.
Citește mai multe informații AICI.
UPDATE Călin Georgescu a votat în Mogoșoaia. Câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale a declarat că: „Am votat pentru România, alături de România, întotdeauna pentru România”.
Citește mai multe informații AICI.
UPDATE George Simion a votat în satul Ciușlea, comuna Garoafa, județul Vrancea. Liderul AUR a avut și un mesaj de transmis după ce a votat: „ Am votat pentru ca, prima dată după 35 de ani, să ne eliberăm de lanțuri, de cătușe, de cei care vor să ne țină prizonieri”.
Citește mai multe informații AICI.
Românii sunt chemați duminică, 1 decembrie 2024, de Ziua Națională, să participe la alegerile parlamentare pentru a-și alege reprezentanții în Camera Deputaților și Senat.
Prezența la vot pentru alegerile parlamentare se poate vedea pe site-ul prezenta.roaep.ro
UPDATE ora 08:00. Prezența la vot este de 2,34%.
Secțiile de votare din întreaga țară s-au deschis la ora 7:00 dimineața și vor rămâne deschise până la ora 21:00. În primele zece minute de la deschiderea urnelor, deja 38.799 de români și-au exprimat votul, iar acest număr este într-o continuă creștere pe măsură ce ziua avansează. Până la închiderea urnelor, autoritățile se așteaptă la o prezență semnificativă, iar primele estimări ale exit-poll-urilor vor fi disponibile la ora 21:00, când se va încheia procesul de votare în România.
Pentru alegerile parlamentare din 2024, s-au înscris un total de 31 de partide și alianțe politice, alături de 19 organizații ale minorităților naționale. Printre cele mai importante partide care se află în competiție se numără PSD cu 636 de candidați, PNL cu 630 de candidați, AUR cu 621, Forța Dreptei cu 619, UDMR cu 596 de candidați și USR cu 589 de candidați. Aceste formațiuni politice se vor confrunta pentru a obține locuri în Parlamentul României, care va decide viitorul guvern și va influența politicile interne și externe ale țării.
Citește și: La mulți ani, România! De Ziua Națională, românii sunt chemați să își decidă viitorul la urne
Alegătorii români vor primi un singur buletin de vot, pe care vor bifa opțiunea pentru unul dintre candidații din listele partidelor și alianțelor politice. De asemenea, există și posibilitatea ca aceștia să voteze pe listele suplimentare, în cazul în care au viză de flotant, dar nu s-au înregistrat în Registrul Electoral cu adresa de reședință. Secțiile de votare sunt organizate conform reședinței sau domiciliului fiecărui alegător, iar cei care se află în străinătate vor putea vota în secțiile deschise în afacerea țării.
Pentru a afla secția de votare, românii pot accesa site-ul Autorității Electorale Permanente, completând CNP-ul și numele de familie, iar platforma le va indica locația de vot.
Alegerile parlamentare din acest an sunt deosebit de importante, având în vedere contextul politic intern. România se află într-un moment de cumpănă, având în vedere recentele decizii ale Curții Constituționale privind renumărarea voturilor în primul tur al alegerilor prezidențiale, dar și evoluțiile politice ce pot influența viitorul țării.
De asemenea, Parlamentul României are un rol în definirea guvernului și în adoptarea legilor fundamentale, inclusiv a celor care reglementează politica externă și securitatea națională. În acest sistem politic semi-prezidențial, Parlamentul poate respinge sau adopta legi și poate controla Guvernul prin moțiuni de cenzură.
Citește și: Buletin vot parlamentare 2024 Diaspora: Lista candidaților și partidelor pentru alegerile din 1 decembrie
Alegerile din 2024 sunt organizate pe baza unui sistem electoral proporțional, în care partidele și alianțele trebuie să depășească praguri electorale pentru a obține reprezentare în Parlament. Partidele trebuie să obțină cel puțin 5% din voturile naționale sau cel puțin 20% din voturile din patru circumscripții pentru a câștiga locuri în Parlament. Alianțele, în schimb, trebuie să depășească praguri mai mari: 8% pentru cele formate din două partide, 9% pentru trei partide și 10% pentru alianțele cu mai multe formațiuni politice.