Iată care este calendarul complet al votului din luna noiembrie și tot ce trebuie să știi despre alegeri prezidențiale 2019.

Alegeri prezidențiale 2019- CALENDAR

 

Potrivit calendarului alegeri prezidențiale 2019, primul tur are loc pe data de 10 noiembrie, iar al doilea tur este programat pe data de 24 noiembrie, asta în cazul în care niciunul dintre candidații la prezidențiale 2019 nu obține 50% +1 dintre voturi.

De această dată, ca o noutate, este faptul că româniii din diaspora pot vota. În primul tur la prezidențiale o pot face în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2019, pe 22, 23 și 24 noiembrie.

  • până la 2 septembrie s-au putut depune la Biroul Electoral Central protocoalele de constituire a unei alianțe electorale
  • până la 11 septembrie românii din Diaspora s-au putut înregistra în Registrul Electoral ca alegători în străinătate, respectiv ca alegători prin corespondență
  • până la 22 septembrie, ora 24:00, se pot depune candidaturile și informa BEC despre semnele electorale.
  • la 12 octombrie începe oficial campania electorală
  • 8 noiembrie e prima zi de vot în străinătate, între orele 12:00-21:00
  • la 9 noiembrie ora 7:00 se încheie campania electorală în țară. E a doua zi de vot în străinătate, între orele 7:00-21:00
  • la 10 se votează în țară și e a treia zi de vot în străinătate, între 7:00 și 21:00.

O altă noutate față de anii precedenți o reprezintă faptul că alegătorii, care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare, pot să-și exercite dreptul de vot până la ora 23:59. Ușile nu li se mai închid în nas, sunt lăsați să voteze.

Alegeri prezidențiale 2019- CINE ARE DREPT DE VOT

Potrivit legilor din România, au drept de vot cetățenii care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor înclusiv.

Nu au dreptul să voteze la alegeri prezidențiale 2019 debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Alegeri prezidențiale 2019. Cum se poate vota prin corespondență

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Pentru alegeri prezidențiale 2019 a fost introdus și votul prin corespondență, tocmai pentru a se evita situațiile în care diaspora nu reușește să voteze la secțiile de votare.

Citeste si: Viorel Cataramă și-a depus candidatura la prezidențiale. A strâns 230.000 de semnături

Cine poate vota prin corespondență

Prin corespondență pot vota cetățenii români care se află în străinătate în momentul alegerilor, indiferent de motivul prezenței lor pe teritoriul străin. Fie că sunt domiciliați, rezidenți sau turiști.

Cum se poate vota prin corespondență

Votul prin corespondență la alegeri președenție 2019 este posibil doar dacă alegătorul s-a înregistrat pe portalul votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Verificarea înregistrării

Înregistrarea se poate verifica online, la cinci zile de la primirea mail-ului de confirmare a înscrierii în Registrul electoral cu opțiunea votului prin corespondență. Această verificare se face pe www.registrulelectoral.ro. În momentul în care introduceți datele personale, aflați dacă ați fost înscriși cu opțiunea de a vota prin corespondență.

Alegeri prezidențiale 2019. Cum este ales președintele

Președintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, în condițiile legii prezente.

Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur, majoritatea voturilor. În cazul în care candidații nu au întrunit majoritatea de voturi din primul tur de scrutin se organizează turul doi, în data de 24 noiembrie 2019. Un mandat de președinte durează 5 ani.

Este declarat președintele României după alegeri prezidențiale 2019 candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si