Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova: Igor Dodon a obţinut 52,18% din voturi, Maia Sandu - 47,82%, după centralizarea tuturor proceselor verbale
Socialistul Igor Dodon a obţinut 52,18% din voturile exprimate, duminică, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu a reuşit să obţină 47,82% din sufragii, arată rezultatele preliminare anunţate luni după-amiază de Comisia Electorală Centrală, după centralizarea tuturor proceselor verbale.
Chiar dacă au fost centralizate toate procesele verbale, aceste rezultate sunt considerate parţiale, Comisia Electorală Centrală (CEC) urmând să primească procesele verbale în orginal şi să întocmească un proces-verbal final.
Astfel, potrivit datelor CEC, Igor Dodon a obţinut 835.210 de voturi (52,18%), în timp ce candidatul PAS, Maia Sandu, a obţinut 765.460 de voturi (47,82%).
Prezenţa la urne la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a fost peste 53%.
Cea mai mare rată de participare la vot, de peste 58%, a fost în municipiul Chişinău, iar cea mai scăzută- 41%- a fost în raionul Cantemir. Cei mai activi alegători au fost cei cu vârste cuprinse între 26 şi 40 de ani.
Din cei peste 1,6 milioane de alegători moldoveni care s-au prezentat la urne, duminică, 133.967 au votat în secţiile din străinătate, unde pe tot parcursul zilei au fost cozi uriaşe, iar cu câteva ore înainte de încheierea procesului electoral multe secţii de votare au epuizat buletinele de vot, sute de oameni nereuşind să voteze.
Moldovenii din diaspora au călătorit sute de kilometri pentru a vota în al doilea tur al scrutinului prezidenţial şi s-au mobilizat pe pagina ”Adoptă un vot”. Pe tot parcursul zilei de duminică, moldovenii au postat pe Facebook fotografii cu cozile uriaşe de la secţiile de votare.
Cu puţin timp înainte de închiderea urnelor, Maia Sandu a ameninţat că va face o plângere penală împotriva ministrului de Externe şi preşedintei Comisiei Electorale Centrale, care nu au livrat un număr suficient de buletine de vot pentru al doilea tur al alegerilor.
Duminică seară, după anunţarea rezultatelor parţiale care îl indicau câştigător, Igor Dodon a susţinut o conferinţă de presă în care le-a transmis celor care au votat-o pe Maia Sandu că va fi şi preşedintele lor, cerându-le "să calmeze spiritele".
"Acum haideţi să calmăm spiritele, nu avem nevoie de ură în societate. Stimaţi concetăţeni care aţi votat-o pe Maia Sandu, o să iau în calcul toate dorinţele dumneavostră, o să ascult pe fiecare, dar haideţi să liniştim spiritele, să recunoaştem, diferenţa este destul de mare.
Ieşiţi cu un mesaj foarte clar, eu sunt gata şi mâine pentru o întrevedere, dar nu trebuie divizată societatea", a declarat Dodon, care le-a transmis celor din diaspora că de astăzi este şi preşedintele lor.
Candidata proeuropeană a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a avut, luni după-amiază, prima reacţie publică după anunţarea rezultatelor alegerilor, ea declarându-se dezamăgită şi anunţând că "lupta continuă".
Într-un mesaj postat pe Facebook, Maia Sandu le-a mulţumit "tuturor cetăţenilor care au ieşit la vot şi au dat dovadă de o mobilizare exemplară".
"Cu toţii suntem dezamăgiţi, însă lupta noastră continuă. Facem apel la raţiune şi îi îndemnăm pe toţi cetăţenii să ne comunice cazurile de fraudă şi încălcările depistate", a scris Maia Sandu.
Luni după-amiază, câteva sute de cetăţeni moldoveni protestează la Chişinău, contestând modul de organizare a alegerilor prezidenţiale în diaspora..
Preşedintele moldovean a fost ales, până în acest an, în mod indirect, adică prin votul parlamentarilor după alegerile legislative.
Curtea Constituţională a decis însă în 4 martie reîntoarcerea la votul direct pentru desemnarea preşedintelui şi a declarat neconstituţională modificarea anterioară din 2000.