In articol:
- Alegeri SUA 2020: Biden, avans de 8 procente în fața lui Trump
- Alegeri SUA 2020. Cum se votează, de fapt, în Statele Unite
Alegeri SUA 2020. Președintele Donald Trump și contracandidatul său democrat, Joe Biden, depun eforturi pe ultima sută de metri pentru a-i atrage de partea lor pe alegătorii indeciși, în ultima zi a campaniei.
Citeste si: CV și avere Joe Biden. Toate datele despre rivalul lui Donald Trump la președinția Statele Unite
Alegeri SUA 2020: Biden, avans de 8 procente în fața lui Trump
Sondajele naționale continuă să-l arate pe Joe Biden înaintea lui Trump cu aproximativ 8 puncte procentuale. Totuși, alegerile din SUA nu sunt determinate de votul popular național, ci mai degrabă în Colegiul Electoral, alcătuit din 538 de membri, iar modul în care se balansează votul în anumite state mari poate răsturna votul final.
Joe Biden conduce în sondaje cu 52 de procente, față de cele 44% ale lui Donald Trump. Avansul candidatului deomcrat a scăzut față de ultimul sondaj realizat de Fox News, în urmă cu două sptămîni, când Biden avea un scor de 53%, față de 43 Trump.
Citeste si: Cine sunt ceilalți doi candidați la Alegerile SUA 2020 despre care nimeni nu vorbește
Atât Biden, cât și Trump încearcă să-i atragă pe alegătorii indiano-americani, unul dintre blocurile critice de vot în alegerile din acest an. Se estimează că există patru milioane de indo-americani, dintre care aproximativ 2,5 milioane sunt votanți potențiali la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020. Peste 1,3 milioane de cetățeni aborigeni sunt alegători în statele cheie de pe câmpul de luptă, inclusiv Texas, Michigan, Florida și Pennsylvania.
În mijlocul pandemiei furioase de Covid-19, americanii au votat deja în număr mare, exprimând un record de 93 de milioane de buletine de vot, aproximativ două treimi din numărul total de voturi din 2016, de 138,8 milioane. Aproximativ 239 de milioane de persoane sunt eligibile pentru vot în acest an.
Alegeri SUA 2020. Cum se votează, de fapt, în Statele Unite
Alegeri SUA 2020. Sistemul de vot din SUA este unic în lume și diferă foarte mult de alegerea președintelui din România. Este un proces de vot extrem de complex, realizat în mai multe etape, iar specificul ultimei etape constă în votul prin electori. Un aspect inedit constă în principul "winner takes all". Mai precis, candidatul care obţine majoritatea voturilor populare într-un stat american primește toate voturile electorilor statului respectiv.
Sistemul Colegiului Electoral îi oferă fiecărui stat acelaşi număr de voturi electorale câţi membri are în Congres. Numărul electorilor din fiecare stat este egal cu numărul reprezentanţilor statului respectiv în Senat (câte doi senatori de fiecare stat, 100 în total) şi Camera Reprezentanţilor (435 membri), iar Districtul Columbia are trei electori.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
După numărul de electori din Colegiu, cele mai importante state sunt California (55), Texas (34), New York (31), Florida (27), Illinois şi Pennsylvania (câte 21 de electori), Ohio (20), Michigan (17), Georgia şi New Jersey (câte 15), Virginia (13), Massachusetts (12) şi Indiana, Missouri, Tennesse şi Washington cu câte 11 electori.
În total, în Colegiul Electoral sunt 538 de voturi; un candidat pentru preşedinţie trebuie să obţină 270 pentru a câştiga.