Aleksandr Lukaşenko susține că Belarus a fost atacat cu rachete din Ucraina
Preşedintele din Belarus Aleksandr Lukaşenko își pregătește terenul pentru o eventuală implicare în războiul din Ucraina de partea Rusiei lui Vladimir Putin, la doar o zi după ce liderul de la Kremlin a declarat că își dorește integrarea Rusiei cu Belarus pentru a face față agresiunii Occidentului.
Author: Sorin Negru duminică 03 iulie 2022 , 07:45
Aleksandr Lukaşenko a afirmat în weekend că armata țării sale a doborât rachete lansate dinspre Ucraina asupra Belarusului, în contextul speculaţiilor privind o implicare mai mare a Minskului în conflictul dintre Kiev şi Moscova, relatează presa internațională.
La începutul invaziei ruse în Ucraina, Belarus a servit ca bază pentru forţele ruseşti. Trupele lui Vladimir Putin au folosit Belarusul în încercarea de a ocupa capitala Kiev, dar și pentru a bombarda diverse ținte din nordul și vestul Ucrainei.
Lukașenko: Ucraina a vrut să lovească ţinte militare din Belarus
"Suntem provocaţi. Trebuie să vă spun că în urmă cu circa trei zile, poate mai mult, s-a încercat dinspre Ucraina să se lovească ţinte militare din Belarus. Slavă Domnului, sistemele noastre antiaeriene Panţir au interceptat toate rachetele lansate de forţele ucrainene", a afirmat el, citat de agenţia de presă de stat Belta.
Președintele și-a amintit incidentul când mai multe zeci de camioane din Belarus au fost capturate în Ucraina. Mașinile au fost confiscate, iar doi șoferi au fost uciși.
„Au spus că au fost uciși de rachetele rusești. Au scos organele de la morți pentru a ascunde faptul că au fost împușcați. Dar specialiștii noștri au demascat totul. Ăsta e naționalism? Este nazism? Acesta este fascismul”, a subliniat aliatul lui Putin.
Atunci, serviciile speciale din Belarus au efectuat o operațiune de eliberare a camionagiilor.
Lukașenko explică de ce a cerut Rusiei arme nucleare
Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Moscova va livra "în următoarele luni" Belarusului rachete Iskander-M capabile să transporte încărcături nucleare.
Aleksandr Lukașenko și-a amintit că nu el a luat decizia de a renunța la armele nucleare. Dimpotrivă, el, în calitate de nou conducător al unui tânăr stat suveran, a fost nevoit să pună în aplicare decizia luată de conducerea anterioară a țării.
Lukașenko a spus că a fost supus unei presiuni puternice pentru a se asigura că armele nucleare sunt retrase din Belarus.
„Această temă și acest subiect au apărut în negocierile cu președintele Rusiei după ce Polonia a cerut Statelor Unite să desfășoare arme nucleare pe teritoriul său.
Apoi i-am spus președintelui Putin: ‘de ce ne prefacem că nu se întâmplă nimic?’ Ne-am consultat mult timp și am ajuns la concluzia că ar trebui să fim gata să oglindim acțiunile lor într-o zi. Pentru a face acest lucru, trebuie să ne pregătim, ceea ce vom face. Nu amenințăm pe nimeni, nu șantajăm pe nimeni. Noi ne-am dus armele acolo [în Rusia] și am dreptul să cer de la președintele Rusiei să facă tot posibilul pentru a se asigura că nimeni îndrăznește să treacă granița de stat a Republicii Belarus.
Ceea ce am făcut", a declarat liderul de la Minsk.