Ambrozia este o plantă care produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie.

În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari. 

De asemenea, ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante.

Care sunt simptomele de alergie la ambrozie?

Alergia la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic. 

Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri:

- Stranut
- Congestie nazala (nas infundat)
- Rinoree (secretie nazala apoasa)
- Cefalee
- Ochi iritati
- Senzatie de mancarime in gat
- Polenul de ambrozie poate, de asemenea, sa agraveze simptomele astmului, provocand tuse intensa si respiratie suieratoare.

Totodată, e bine de stiut că șocul anafilactic este cea mai severa forma de reactie alergica, cu debut brusc, neasteptat, si tablou clinic deseori dramatic, putand duce la deces prin obstructia cailor aeriene si colaps vascular ireversibil.

Cum se poate trata alergia la ambrozie?

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Terapia pentru alergia la ambrozie este una complexă. Așadar, iată ce trebuie să iei în considerare:

Evitarea expunerii la polen, care poate ameliora simptomele rinoconjunctivitei alergice.  Expunerea la polen poate fi redusă prin utilizarea aparatelor de aer condiționat cu filtre, prin închiderea ferestrelor în timpul zilei și prin diminuarea timpului petrecut în aer liber în cursul sezonului polinic.

Tratamentul simptomatic al rinoconjunctivitei alergice induse de ambrozia, care este stabilit de medicul alergolog.

Imunoterapia alergen-specifică (AIT), care este singurul tratament care modifică cursul bolii, deoarece interferează cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei AIT este benefică atât pentru tratamentul rinoconjunctivitei alergice sezoniere induse de polenuri și al celei persistente/perene induse de acarienii din praful de casă, la adulți și la copii- în scopul controlului simptomelor și prevenției dezvoltării astmului și/sau a altor sensibilizări, cât și pentru tratamentul astmului cu componentă alergică semnificativă- în scopul controlului simptomelor, alreducerii farmacoterapiei (în special a corticoterapiei) și al exacerbărilor.

In timpul sezonului de ambrozie, nivelurile de polen sunt cele mai ridicate dimineata. Evita expunerea la polen in acest moment al zilei.

Cum să te ferești de alergii?

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Medicii recomandă administrarea de antihistaminice pentru a nu lăsa organismul să fie expus la germenii pe care această plantă îi produce. La nivelul Europei, cifrele arată că peste 33 de milioane de cetățeni au ajuns la spital fiind diagnosticați cu alergie la ambrozie.

Pe lângă antihistaminice, medicii recomandă și alte pastile. Daca ai fost diagnosticat cu alergie la ambrozie, începe sa iei medicamente cu doua săptămâni înainte să înceapă sezonul de polenizare. Cere sfatul medicului despre momentul potrivit pentru a lua medicamentele.

Citeste si: Cum devine o persoană sensibilă la polenul de ambrozie?

Din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si