Alertă de Covid în mai multe țări din lume! O nouă tulpină a fost desemnată "variantă de interes" de către OMS
EG.5 - care derivă din varianta Omicron a COVID - a fost detectată în 51 de țări și este în creștere la nivel mondial, inclusiv în Marea Britanie, SUA și China.
O nouă tulpină COVID cu transmitere rapidă a fost desemnată "variantă de interes" de către Organizația Mondială a Sănătății. Varianta EG.5 a fost detectată în 51 de țări în total, printre care Coreea de Sud, Japonia, Canada, Australia, Singapore, Franța, Portugalia și Spania, informează Sky News.
Risc scăzut de contaminare cu noua variantă Covid
În săptămâna care a început la 19 iunie, unul din 13 cazuri a fost atribuit variantei COVID.
Cele mai recente date sugerează că aceasta reprezintă acum 17,4% din cazuri- unul din șase- ceea ce OMS a descris drept o "creștere remarcabilă".
Cu toate acestea, a declarat că riscul pentru sănătatea publică provocat de EG.5 a fost considerat ca fiind scăzut.
Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, a declarat că EG.5 are o transmisibilitate crescută, dar nu este mai gravă decât alte variante Omicron.
Directorul OMS a îndemnat țările să raporteze cazurile Covid
"În mod colectiv, dovezile disponibile nu sugerează că EG.5 prezintă riscuri suplimentare pentru sănătatea publică în raport cu celelalte linii descendente Omicron care circulă în prezent", a declarat OMS într-o evaluare a riscurilor.
EG.5 include subvarianta EG.5.1- pe care T. Ryan Gregory, un profesor de biologie, a poreclit-o "Eris" în postările de pe rețelele de socializare. Săptămâna trecută, Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) a declarat că EG.5.1 reprezintă acum unul din șapte cazuri noi în Marea Britanie. Actualizarea OMS vine pe fondul unei scăderi a numărului de raportări COVID.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că doar 11% dintre țări raportează spitalizările și internările în terapie intensivă legate de acest virus, ceea ce îngreunează eforturile de combatere a acestuia. Acesta a îndemnat țările să nu lase garda jos, să continue să raporteze datele COVID și să ofere vaccinare.
COVID-19 a ucis peste 6,9 milioane de persoane la nivel mondial, cu peste 768 de milioane de cazuri confirmate de la apariția virusului.