Alertă de pestă porcină! Peste 11.000 de animale au fost sacrificate la o fermă
Mai mulți porci au fost sacrificați într-un județ din România! Mai multe măsuri au fost luate în zonă!
Peste porcină s-a reîntors în România! În urmă cu câteva zile, pestă porcină a fost depistată în localitatea Negreni, care este parte a orașului Scornicești din județul Olt, informează Antena 3 CNN.
Proprietarii ar fi observat că animalele lor dintr-o exploataţie comercială mor într-un mod ciudat, așadar au sunat de urgență la Direcția Sanitar Veterinară pentru a afla care este motivul.
Citește și: Ei sunt românii care pot primi bani de la stat. Ce trebuie să faci pentru a beneficia de ajutorul financiar
De asemenea, Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine în zonă, astfel încât animalele din celelalte ferme să nu fie afectate de pesta porcină. Totodată, în târgurile din Scornicești, comercializarea porcilor a fost interzisă, iar DSV Olt monitorizează toate zonele apropiate, potrivit Digi24.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Carcasele porcilor morți sau uciși și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială, în conformitate cu prevederile legale, scrie agrointel.ro.
Zona de protecție cuprinde următoarele localități: Scornicești – Negreni, Chițeasca, Piscani, Mărgineni-Slobozia. Include, de asemenea, FV 11 Potcoava și FV 8 Scornicești. Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile: Scornicești – Șuica, Mogoești, Rusciori, Costantinești, Teiuș, Bircii, Bălțați, Jitaru, Mărgineni-Slobozia, Mihăilești-Popești; Potcoava – Potcoava – Fălcoeni, Trufinești; Optași – Măgura; Sîrbii Măgura – Vitănești; Colonești – Guești, Mărunței, Bătăreni, Năvîrgeni și Tătulești.
Ferma de la Negreni ar aparține grupului danez Premium Porc, care a preluat exploatația in 2017.
În următoarea perioadă, proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.
Nu în ultimul rând, DSVSA Olt a precizat că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.