Peste porcină s-a reîntors în România! În urmă cu câteva zile, pestă porcină a fost depistată în localitatea Negreni, care este parte a orașului Scornicești din județul Olt, informează Antena 3 CNN.

Medicii au decis să sacrifice animalele infestate

Proprietarii ar fi observat că animalele lor dintr-o exploataţie comercială mor într-un mod ciudat, așadar au sunat de urgență la Direcția Sanitar Veterinară pentru a afla care este motivul.

În cele din urmă, medicii veterinari au decis să sacrifice 11.500 de animale, după ce au prelevat probe. 

Pestă porcină Olt

Imagine reprezentativă pentru porci.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Ei sunt românii care pot primi bani de la stat. Ce trebuie să faci pentru a beneficia de ajutorul financiar

De asemenea, Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine în zonă, astfel încât animalele din celelalte ferme să nu fie afectate de pesta porcină. Totodată, în târgurile din Scornicești, comercializarea porcilor a fost interzisă, iar DSV Olt monitorizează toate zonele apropiate, potrivit  Digi24.  

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Carcasele porcilor morți sau uciși și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială, în conformitate cu prevederile legale, scrie agrointel.ro.

Zona de protecție cuprinde următoarele localități: Scornicești – Negreni, Chițeasca, Piscani, Mărgineni-Slobozia. Include, de asemenea, FV 11 Potcoava și FV 8 Scornicești. Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile: Scornicești – Șuica, Mogoești, Rusciori, Costantinești, Teiuș, Bircii, Bălțați, Jitaru, Mărgineni-Slobozia, Mihăilești-Popești; Potcoava – Potcoava – Fălcoeni, Trufinești; Optași – Măgura; Sîrbii Măgura – Vitănești; Colonești – Guești, Mărunței, Bătăreni, Năvîrgeni și Tătulești.

Ferma de la Negreni ar aparține grupului danez Premium Porc, care a preluat exploatația in 2017.

Statul va trebui să-i despăgubească pe proprietari

În următoarea perioadă, proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Pestă porcină Olt

Imagine reprezentativă pentru porci.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Alertă maximă în Franța! Protestatarii vor bloca drumurile principale, care duc spre Paris, cu vehicule și utilaje agricole. Avertismentul făcut de MAE pentru români

Nu în ultimul rând, DSVSA Olt a precizat că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si