In articol:
- De ce a lansat China satelitul "Einstein Probe"
- Acțiuni ostile ale Chinei
- Președintele Chinei a promis recâștigarea Taiwan-ului
Utilizatorii de telefoane mobile din insula autonomă Taiwan au primit, marți 9 ianuarie, un mesaj prin care președintele îi avertizează să „fie atenți pentru siguranța lor”.
Citește și: VIDEO- A început festivalul de gheață din China. Impresionantele creații atrag mii de vizitatori
Potrivit sursei citate, „alerta prezidențială” arată nivelul ridicat de tensiune și nervozitate înaintea alegerilor prezidențiale și legislative de sâmbătă, 13 ianuarie.
China a revendicat de mult timp Taiwan ca parte a propriului teritoriu și este acuzată că se amestecă în procesul electoral din insulă.
Beijingul îşi desfăşoară cu regularitate forţa sa militară, trimiţând avioane de vânătoare, drone de recunoaştere şi nave de război în jurul insulei, a cărei suveranitate o contestă.
De ce a lansat China satelitul "Einstein Probe"
Insula autonomă cu o populație de 23 de milioane de oameni este considerată un punct-cheie în lupta dintre China și SUA pentru supremația în Asia.
Analiştii spun că alegerile prezidențiale vor modela traiectoria legăturilor dintre Beijing şi Washington.
Satelitul a fost lansat de la Centrul de Lansare a Sateliților Xichang din provincia chineză Sichuan la ora locală 15:03, a anunțat Ministerul Apărării din Taiwan.
Cam în același timp cu alerta din Taiwan, postul CCTV din China a anunțat că un satelit numit Einstein Probe a fost lansat cu „succes total”.
Acțiuni ostile ale Chinei
Cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale din Taiwan, preconizate să aibă loc la 13 ianuarie, înmulţirea baloanelor chineze pe cerul insulei relevă- potrivit armatei taiwaneze- un "război psihologic" dus de Beijing într-o încercare de a influenţa scrutinul.
Citește și: VIDEO. China a mutat un întreg arsenal de război lângă Taiwan în ultimele 24 de ore
Din decembrie, în jur de 20 de baloane misterioase au survolat strâmtoarea Taiwan, care separă insula de China continentală, potrivit Ministerului Apărării taiwanez, care vede aceasta ca pe o hărţuire din aşa-numita "zonă gri" pentru "a afecta moralul poporului nostru".
Președintele Chinei a promis recâștigarea Taiwan-ului
China, care consideră Taiwanul drept parte integrantă a teritoriului său, a jurat să aducă într-o zi insula sub jurisdicţia sa şi nu exclude recurgerea la forţă pentru aceasta.
La scrutinul prezidenţial din 13 ianuarie participă actualul vicepreşedinte Lai Ching-te, din partea Partidului Democrat Progresist (DPP, aflat la putere), apărător al suveranităţii insulei, şi doi candidaţi favorabili unei apropieri de China.