Un cutremur din Bihor ar fi condus la dezastrul cu care se confruntă astăzi Valea Borod. Apa din zonă a devenit roșie, iar oamenii nu o mai pot folosi. Potrivit informațiilor transmise de Apele Române, cauza înroșirii apei ar fi prăbușirea unei galerii de mină, ca urmare a cutremurului din zilele trecute.

Apă roșie pe Valea Borod, în județul Bihor

Se pare că pe Valea Borod, afluent al Crișului Repede, apa a devenit roșie în această dimineață.

Pentru a afla dacă este vorba de o poluare sau de un fenomen natural nemaiîntânit, specialiștii din Formația de lucru din Aleșd din cadrul Apele Române Crișuri, s-au deplasat în Valea Borod, comuna Borod, județul Bihor.

apa rau rosie

Apă roșie în Bihor după ce o galerie de mină s-a prăbușit

[Sursa foto: Apele Române]

Ajunși la fața locului, specialiștii au prelevat probe pentru a stabili ce conține apa, dar și pentru a stabili cauza înroșirii. Potrivit informațiilor transmise de Apele Române, cauza înroșirii apei ar fi reprezentată de prăbușirea unei galerii de mină, provocate de cutremurul care s-a produs recent zilele trecute în regiune.

Galeria de mină care s-ar fi prăbușit ar fi nefuncțională de mai bine de 50 de ani.

Specialiștii recomandă oamenilor să nu folosească apa din zonă. Apele Române așteaptă rezultate analizelor probelor prelevate.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

apa rau rosie bihor

Apă roșie în Bihor după ce o galerie de mină s-a prăbușit

[Sursa foto: Apele Române]

"În această dimineață, Formația de lucru din Aleșd din cadrul Apele Române Crișuri s-a deplasat în teren, în Valea Borod (afluent al Crișului Repede), comuna Borod, județul Bihor, în legătură cu o posibilă poluare.

Din cele constatate la fața locului, apa are o culoare roșiatică, de intensitate mare. Se ia în calcul posibila prăbușire a unei galerii de mină din cauza cutremurului care s-a produs recent în județul Bihor.

În zonă se află o exploatarea minieră, nefuncțională de cca. 50 de ani.

S-au prelevat probe de apă din mai multe puncte, urmând ca în câteva ore să avem și primele rezultate

Având în vedere că debitul evacuat din galerie este estimat la 0.5 mc/s, se așteaptă ca în Crișul Repede diluția să fie de 10-12 ori mai mare. Impactul estimat al poluării este până la acumularea Lugaș unde există un volum de 20,38 milioane mc. de apă.

Personalul tehnic de specialitate din cadrul ABA Crișuri va continua monitorizarea situației până la stoparea fenomenului și încadrarea apei în limitele normale de calitate. Vom reveni ulterior cu informații suplimentare", a transmis societate Apele Române, într-o postare pe contul de Facebook.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si