Gruparea Hezbollah a lansat mai multe amenințări cu privire la începerea unui conflict armat cu Cipru, potrivit informațiilor transmise de theguardian.com.

Liderul Hezbollah a declarat în ce situații și cum va ajunge să îi atace pe ciprioții. Ce a declarat guvernul din Cipru cu privire la amenințările unui război?

Hezbollah, amenințări directe de război către Cipru: "Nu va fi niciun loc ferit de rachetele noastre" 

Gruparea Hezbollah a amințat că va ataca Cipru. Liderul a declarat că ar ajunge să atace Cipru, dacă guvernul cipriot va permite Israelului să îi folosească teritoriul în conflictul pe care îl au împreună.

"Deschiderea aeroporturilor și bazelor cipriote către inamicul israelian pentru a ținti Libanul ar însemna că guvernul cipriot este parte a războiului, iar rezistența [Hezbollah] se va ocupa de el ca parte a razboiul. Nu va fi niciun loc ferit de rachetele noastre și dronele noastre", a amenințat liderul Hezbollah, coform aceleiași surse.

Citește și: "Sunt nevinovat. Îmi asum deciziile" Florian Coldea, primele declarații după ce a fost acuzat și audiat într-un dosar de trafic de influență

Amenințarea liderului a creat panică în Cipru. Purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat că amenințările Hezbollah nu sunt reale, având în vedere că Cipru nu s-a implicat în conflicte armate.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

"Cipru nu este implicat și nu va fi implicat în niciun război sau conflicte.

Prin urmare, declarațiile făcute de liderul Hezbollah nu corespund realității", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Konstantinos Letymbiotis, pentru postul public CyBC, citat de sursa anterioară.

Deși inițial nu a dorit să răspundă amenințărilor Hazbollah, președintele Ciprului a oferit un punct de vedere, legându-se de neutralitatea țării în conflictele armate, Cipru implicându-se doar în a ajuta oamenii din Gaza.

"Cipru nu face parte din problemă… [este] parte din soluție. Și rolul nostru, așa cum sa manifestat, de exemplu, prin coridorul umanitar [către Gaza], este recunoscut nu numai de lumea arabă, ci și de întreaga comunitate internațională", a declarat președintele din Cipru.

Conform aceleiași surse, între Israel și Cipru s-ar afla mai multe informații și legături militare. În 2022, de exemplu, Forțele de Apărare Israelului au folosit Ciprul pentru a organiza jocuri de război care simulează lupta în Liban, implicând ceea ce se spunea a fi cel mai mare număr de trupe trimise vreodată de Israel în străinătate. În 2023, atât Cipru, cât și Israel au efectuat exerciții militare pe teritoriul cipriot.

"Ambele au fost considerate ca o provocare de către Hezbollah", a declarat un reprezentant U.E.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: Volodimir Zelenski, reacție după ce România a decis să ofere un sistem Patriot Ucrainei: „Sunt recunoscător”

Un profesor de istorie de la Universitate din Nicosia a declarat că în ciuda amenințărilor îndreptate către Cipru, Hezbollah nu ar ataca, având în vedere conflictul pe care ar putea să îl genereze. Cu toate astea, profesorul consideră amenințările Hezbollah îndreptățite, având în vedere aproprierea Ciprului de Israel din ultimii ani.

"Ciprioții nu ar permite niciodată ca Israelul să folosească instalațiile sau teritoriul lor pentru confruntări armate, deoarece știu că le-ar dăuna grav relațiilor cu toate celelalte țări din regiune. Hezbollah știe, de asemenea, că dacă acționează asupra amenințării sale și atacă Ciprul, UE și NATO ar fi foarte probabil introduse în conflictul pe care nici nu-l dorește. Aceasta este prima provocare serioasă și prețul pe care Ciprul ar trebui să-l plătească pentru schimbarea pro-israeliană pe care a făcut-o în ultimii ani”, a profesorul Faustmann, de la Universitatea din Nicosia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si