De la inceputul supravegherii, respectiv din 2 mai si pana in prezent, au fost 23 de cazuri de infectie cu virusul Wes Nile, dintre care 11 cazuri s-au inregistrat in saptamana 1- 8 august, potrivit Centrului National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
De asemenea, CNSCBT a anuntat ca s-a inregistrat si un deces, fiind vorba despre o persoana din Galati.
Cele mai multe cazuri de infectie cu Wes Nile- cinci- s-au inregistrat in judetul Dolj, in Olt si Iasi au fost cate patru cazuri, in Braila si Ilfov au fost cate doua cazuri, iar in Capitala si in judetele Bihor, Bacau, Galati, Vrancea si Teleorman s-a inregistrat cate un caz.
Ministerul Sanatatii spunea la sfarsitul lunii iulie ca toate cazurile de meningita sau meningo-encefalita cu virus West Nile depistate si inregistrate in Romania sunt unele sporadice, neexistand riscul unei epidemii.
Conform sursei citate, 80% din persoanele infectate nu au simptome. Semnale acestei boli sunt febra si durere de cap intensa, iar in cazurile severe apar si simptome neurologice: rigiditate a gatului, varsaturi, eruptii cutanate pe piept, sensibilitate crescuta la lumina, convulsii, frisoane, oboseala cronica si slabiciune musculara.
Ministerul Sanatatii a recomandat populatiei mai multe masuri de protectie: evitarea expunerii la tantari, imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi; evitarea zonelor cu multa vegetatie si umiditate ridicata (parcuri, paduri, ape statatoare etc.); utilizarea substantelor chimice repelente de tantari; asigurarea masurilor de desecare a baltirilor de apa din jurul gospodariilor si indepartarea recipientelor de apa statuta si a gunoiului menajer.