Este alertă sanitară în România! Numărul cazurilor de scarlatină a crescut alarmant în ultima perioadă, informează Realitatea. Numai în județul Suceava au fost înregistrate aproximativ 40 de îmbolnăviri.

Cât de periculoasa este scarlatina și cum se manifestă?

Autoritățile sunt însă îngrijorate și spun că numărul ar putea fi mult mai mare pentru că nu toți pacienții se prezintă la spital.

Cei mai afectați sunt copiii, mai ales că nu există un vaccin împotriva acestei boli. Astfel că, cei care se îmbolnăvesc trebuie neapărat să urmeze o schemă de tratament cu antibiotice pentru a nu răspândi boala mai departe.

"Scarlatina apare frecvent la copiii din colectivități, spre exemplu grădiniță și școală. Debutează cu febră, gât roșu simptome care pot fi însoțite de durere de cap, vărsături, frison și limbă zmeurie. Diagnosticul este pus pe baza culturii din proba de exudat faringian", a declarat Daniela Odeh, director DSP Suceava, potrivit sursei menționate mai sus.

Alertă scarlatină România

Imagine reprezentativă pentru un pacient.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Cine este îndrăgitul preot care a încetat din viață în Postul Paștelui, la doar 48 de ani? Lavrentie Țurcanu s-a luptat cu o boală nemiloasă

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

De menționat este că scarlatina este contagioasă și se transmite ușor de la o persoană la alta, în special pe cale aerogenă, prin picăturile de mucus și salivă de la persoana bolnavă când aceasta tușește, strănută, râde sau vorbește.

"Principala măsură de prevenire a răspândirii scarlatinei este spălarea mâinilor corectă cu apă și săpun de câte ori este necesar", a mai spus reprezentatul DSP.

În mare parte, această boală este una ușoară, însă la unii pacienți netratați, în evoluția bolii pot apărea complicații infecțioase și post-infecțioase, unele char severe. Scarlatina poate să apară de-a lungul întregului an, însă are un caracter sezonier, fiind mai frecventă toamna- iarna și primăvara, între lunile decembrie și mai, cu un vârf în martie-aprilie. Infecția poate trece după 1-2 săptămâni, chiar și fără tratament. 

Alertă scarlatină România

Imagine reprezentativă pentru scarlatină.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Noi detalii în cazul bărbatului care a primit un transplant de rinichi de porc. Acesta a fost externat: „Sunt încântat să reiau viața''

În urmă cu doar două luni și în județul Mureș a fost focar de scarlatină într-o școală din Târgu-Mureș, unde s-au depistat 7 cazuri în trei clase din aceeași unitate de învățământ.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si