Cincisprezece copii cu vârste între 1 și 17 ani, din orașul Năsăud, au fost duși la Unitatea de Primire a Urgențelor- SMURD din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu suspiciune de rujeolă.

Ce simptome aveau tinerii?

Cu toții erau în stare stabilă, conștienți, cooperanți, însă nu erau vaccinați corespunzător cu vaccinul ROR. Printre simptomele pe care copiii le avea se numără febra, tuse, erupții cutanate, dureri abdominale, greață și vărsături.

„După investigațiile din UPU-SMURD, copiii au fost transferați la Secția Boli Infecțioase pentru evaluare medicală și tratament. În cursul nopții, aceștia au fost externați cu suspiciune de rujeolă, tratament medical, recomandări și indicația de izolare la domiciliu pe o perioadă de 5-7 zile”, a spus Camelia Strungari, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, conform Antena 3 CNN.

Copii rujeolă Bistrița-Năsăud

Imagine reprezentativă pentru rujeolă.

[Sursa foto: iStock]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: Câți ani de închisoare a primit șoferul de 21 de ani care a ucis un copil de 11 ani pe trecerea de pietoni? Tânărul a lovit în plin un grup de elevi

La ce trebuie să fim atenți?

Pe data de 5 decembrie 2023, Ministrul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România, din cauza cazurilor în creștere. În tot acest timp, este necesară vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, dar și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

Rujeola apare după infectarea cu virusul Morbillivirus din familia Paramyxovirus, care afectează întâi sistemul respirator, iar apoi se răspândește.

Din păcate, la copiii de până în 5 ani sau la bebeluși pot apărea complicații. Semnul Koplik ar fi o caracteristică specifică a rujeolei și constă în apariția unor pete albe sau gri, ca niște granule mici de sare, care apar pe mucoasa bucală, au informat specialiștii pentru Antena 3 CNN.

Simptome rujeolă

Imagine reprezentativă pentru vaccinare.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Cât plăteau părinţii la grădiniţa din Ilfov, acolo unde educatoarea i-ar fi abuzat pe copii? Femeia, lăsată în libertate

Important este ca dacă semnele rujeolei nu trec în mai puțin de două săptămâni, persoanele infectate să rămână în casă pentru cel puțin 21 de zile. Printre complicațiile rujeolei se numără encefalita, pneumonia, laringită acută, bronhopneumonie, otită, diaree severă cu deshidratare secundară sau convulsiile.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si