Ucraina a lovit duminică cupola de deasupra unui reactor oprit la centrala nucleară Zaporizhzhia, controlată de Rusia, deși nivelurile de radiații erau normale și nu au existat pagube grave, a declarat administrația centralei instalată în Rusia, potrivit Reuters.

Ce a transmis Agenția Internațională pentru Energie Atomică?

Nu s-a știut imediat ce armă a fost folosită împotriva centralei nucleare, însă centrala a declarat anterior că a fost atacată de drone ucrainene, precizează sursa menționată mai sus.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), care a trimis experți la fața locului, a declarat că a fost informată de centrala administrată de Rusia că o dronă a explodat la fața locului, iar informația este "în concordanță" cu observațiile AIEA. De asemenea, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că ambele părți ar trebui să se abțină de la acțiuni care "pun în pericol siguranța nucleară". 

"Îndemn să se abțină de la acțiuni care contravin celor 5 principii AIEA și pun în pericol securitatea nucleară", a declarat directorul general, Rafael Grossi. 

Centrala nucleară atacată Ucraina

Imagine reprezentativă pentru centrala nucleară.

[Sursa foto: iStock]

De precizat este că nivelurile de radiații sunt normale și nu au existat pagube grave.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Nivelurile de radiații la centrală și în zona înconjurătoare nu s-au schimbat", au precizat specialiștii.

Citește și: Gruparea Stat Islamic le cere adepților să comită noi atacuri în Europa, similare cu cel din Moscova. "Îi încurajăm pe leii singuratici să vizeze evreii şi cruciaţii de pretutindeni"

Centrala nucleară are șase reactoare VVER-1000 V-320 de concepție sovietică. Reactoarele nr.

1, 2, 5 și 6 se află în staționare la rece, în timp ce reactorul nr. 3 este oprit pentru reparații, iar reactorul nr. 4 se află în așa-numita "oprire la cald", potrivit centralei. Mai precis, forțele armate ucrainene au "atacat cupola" clădirii care adăpostește Reactorul nr. 6. 

Ucraina nu a comentat deocamdată situația, însă există îngrijorări în privința celei mai mari centrale din Europa din cauza atacurilor repetate.

Centrala nucleară atacată Ucraina

Imagine reprezentativă pentru centrala nucleară.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Rusia susține că a găsit o legătură între teroriștii de la Moscova și "naționaliștii" din Ucraina

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa și este controlată de Rusia din martie 2022, când forțele sale au cucerit o mare parte din regiunea Zaporojia din sud-estul Ucrainei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si