In articol:
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi atenţionează pe românii care doresc să călătorească în Grecia că Serviciul Naţional Elen de Meteorologie a emis o prognoză de fenomene meteo extreme.
Citeste si: COD GALBEN de fenomene meteo extreme în România. Vezi HARTA de la ANM
În acest context, autorităţile elene recomandă evitarea ieşirii pe mare cu ambarcaţiuni de agrement, iar MAE le recomandă cetăţenilor români care se află în Grecia să consulte aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”.
Citeste si: Incident armat pe insula grecească în Corfu. Doi morţi
Furtuni puternice în Grecia, mai multe victime
Furtuni de o violenţă rară au devastat nordul Greciei şi peninsula Halkidiki, în luna iulie a anului trecut. Şapte oameni au murit, printre care un copil şi o femeie din România, deşi părea că sunt la adăpost, într-un local. Tavanul s-a prăbuşit peste ei.
Peste 100 de oameni au fost răniţi, dintre care 25 au ajuns la spital. Zone întinse au rămas fără curent și fără apă.
Vreme rea și în România până la sfârșitul săptămânii
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis marţi dimineaţa un Cod galben de averse pentru Carpaţii Meridionali şi Orientali, Oltenia, vestul şi nordul Munteniei şi estul Transilvaniei, valabil până marți la ora 21:00.
Instabilitatea atmosferică va fi accentuată până la sfârşitul săptămânii, avertizează meteorologii.
A fost actualizată o informare meteo de instabilitate atmosferică valabilă până vineri seara pentru sudul, centrul şi estul ţării, îndeosebi pentru zonele de deal şi de munte.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Cum va fi vremea în vara aceasta. Prognoza meteo pentru iunie, iulie și august 2021
Potrivit ANM, în intervalul 8 iunie, ora 11:00 – 11 iunie, ora 23:00, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi, izolat, grindină. Aceste fenomene se vor semnala îndeosebi în zonele de deal şi de munte, precum şi în sudul, centrul şi estul teritoriului.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15 – 20 de l/mp şi, pe arii restrânse, 25 – 50 l/mp.