Viitura soldată în urma exploziei de la barajul de pe Nipru se apropie treptat de litoralul românesc, din cauza vântului și a curenților.

Ce spun specialiștii în acest caz

Potrivit Adevarul, citat de Ziarul Unirea, Florin Timofte, cercetător-biolog la Institutul Național de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța a explicat că: „În momentul de față se poate vedea o imagine satelitară din data de 10 iunie: se vede zona de vărsare a Niprului, se vede Golful Odessa, se vede zona afectată.

Vorbim de o zonă cu o lungime de peste 50- 60 de kilometri, pe o suprafață considerabilă, de peste 100 de kilometri pătrați, care, în momentul de față este afectată de viitură. Vorbim de cantități foarte mari de apa dulce care vin din baraj, vorbim de sedimente, vorbim de nutrienți, care sunt spălați de apă din toată lunca inundabilă a Niprului, vorbim de mizerie, gunoaie, materie organică, crengi, lemne, gândiți-vă, totul a fost luat în calea viiturii. Aceasta spală în continuare, cât timp vine apa din bazin și totul se deversează în mare”.

Citește și: VIDEO- Risc de holeră în Marea Neagră. Accesul oamenilor pe plajă, interzis

Citește și: Inundații în Tulcea după ce un dig de protecţie s-a rupt. Pompierii au intervenit

Viitura soldată în ruma exploziei de la barajul de pe Nipru se apropie de litoralul românesc

Specialiștii monitorizează situația, însă, în ultimele zile norii i-au împiedicat să urmărească prin satelit. Potrivit ultimelor imagini, viitura ar urma să se îndrepte spre litoralul românesc.

Citește și: VIDEO- Litoralul românesc în plină efervescență: Prețurile cresc, dar turiștii vin în număr record

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Specialistul a continuat:  „Imaginea cu viitura este de acum câteva zile, din 10 iunie. Gândiți-vă că, dacă în trei zile de la ruperea barajului, aceasta a ajuns deja la o distanță de aproximativ 50- 60 de kilometri, cum urmează o perioada de furtună în următoarele două– trei zile, furtună care va reuși să împingă apa și mai la sud, probabil în 10 zile vă ajunge și pe litoralul românesc. Pentru început viitura va ajunge în zona gurilor Dunării, ulterior, în, funcție de condițiile meteo, furtună sau curenți, apa va fi împinsă către sud, către zona litoralului turistic, Constanța, Mamaia și celelalte stațiuni”.

Citește și: Inundații catastrofale în Ucraina: Barajul Nova Kahovka a fost aruncat în aer

Timofte a mai spus că:  „De asemenea, toată viitura din Ucraina se va combina și cu Dunărea, pentru că în momentul de față am avut ploi suficiente pe continent și debitul Dunării va crește în următoarea perioadă. Împreună cu viitura se vor crea niște condiții neprielnice, nu vom avea acea apă limpede, clară pe care toți turiștii o așteaptă pe litoral, probabil că apa își va schimba culoarea, vor apărea sedimentele, iar apa mării va fi tulbure un pic, practic va scădea calitatea apei”.

Cum va afecta viitura sănătatea oamenilor

Imediat după explozia barajului, au avut loc discuții în legătură cu deversarea a peste 100 de tone de ulei industrial dintr-un bazin, în Nipru.

Cu toate acestea, specialiștii ne transmis să nu ne îngrijorăm.

Citește și: VIDEO- Soldații din Ucraina au intrat în Herson. Rușii au distrus un pod peste Nipru

„Acea cantitate s-a combinat cu un volum foarte mare de apă, s-a amestecat și a ajuns în mare. Nu aici e pericolul. Aceea viitură a antrenat însă tot în calea ei: deșeuri, lemne, crengi, materie organică și toate materialele respective ajung în mare. Problema este că materialele organice provenite de pe uscat, împreună cu apa dulce care a dus la salinitatea scăzută a mării în acea zonă, plus sedimentele și nutrienții, vor crea în anumite locuri, probabil, cazuri de hipoxie: va dispărea oxigenul, vă apărea procesul de descompunere a acestei materii organice, cumulata cu scăderea transparenței apei, și va fi posibil să apară fenomene de hipoxie care, posibil, să atragă după ele și moartea unor organisme. Acest fenomen însă este urmărit, monitorizăm situația, vedem ce se întâmplă în continuare“, a mai spus biologul Florin Timofte.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: VIDEO- Putin a vizitat fronturile din Ucraina, Herson și Lugansk pentru a se interesa de situația actuală

Biologul a mai asigurat că, pentru moment, nu există indicii că apa va fi poluată: „Deocamdată nu avem informații despre posibili poluanți: există produse chimice, poluanți, care sunt depuși în sedimentul adus de apă, dar vorbim totuși de o distanță pe care trebuie să o parcurgă până la litoralul nostru, se vor mai dilua, nu vor reprezenta un pericol pentru turiștii noștri, dar calitatea apei nu va fi aceeași, probabil se va schimba. Cel mai probabil vom observa în următoarele două săptămâni – o lună, că va scădea transparența, apa va avea o culoare verde sau alta culoare în funcție de ce organisme se vor dezvolta, dar nu este ceva de speriat”.

Citește și: Peste 500 de localități din Ucraina au rămas fără energie electrică


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si