Statistici realizate de organizația Salvaţi Copiii arată că, în ultimii doi ani, unu din trei copii cu vârsta între 8 şi 17 ani a prezentat o formă de tulburare emoţională, precum anxietate sau depresie, cauzată de expunerea îndelungată la reţelele de socializare.

Principala problemă legată de rețelele sociale este aceea că induc ideea comparaţiilor şi a competiţiei.

Care sunt efectele nocive ale consumului în exces de Social Media

Specialiştii organizaţiei atrag atenţia asupra scăderii, în ultima perioadă, a vârstei la care copiii folosesc reţelele sociale, arătând că ”intervalul de vârstă în care utilizarea reţelelor sociale devine semnificativă este între 5 şi 10 ani”.

În acest context, Salvaţi Copiii lansează o campanie naţională de conştientizare şi educare, destinată copiilor şi adolescenţilor, precum şi părinţilor şi profesorilor, pentru a combate efectele nocive ale consumului în exces de social media.

Datele statistice prezentate de organizaţie şi colectate în cadrul cercetărilor derulate de Salvaţi Copiii arată că 48,3% dintre copii petrec peste 6 ore pe zi online, în zilele libere de la sfârşit de săptămână sau de vacanţă, majoritatea acestui timp fiind dedicat reţelelor sociale.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

Pe reţelele sociale tinerii sunt expuşi presiunii de a se compara constant cu ceilalţi şi de a câştiga aprobarea prin like-uri şi comentarii, ceea ce ”amplifică sentimentele de inadecvare şi frustrare şi poate duce la tulburări emoţionale semnificative”.

Majoritatea copiilor afirmă că valorile sau interesele lor găsesc o confirmare în conţinutul întâlnit pe reţelele sociale, 57% dintre ei declarând că social media îi ajută să îşi vadă defectele.

”Anxietatea şi depresia la copii şi adolescenţi se manifestă tot mai des în contextul utilizării reţelelor sociale. Anxietatea aduce cu ea frici intense, nelinişte şi dificultăţi de concentrare, iar depresia se identifică prin tristeţe profundă, retragere şi pierderea interesului pentru activităţi".

Care sunt efectele nocive ale consumului în exces de Social Media

Care sunt efectele nocive ale consumului în exces de Social Media

[Sursa foto: Pexels.com]

"Mulţi dintre copii ajung în terapie cu simptome precum lipsa concentrării, izolarea socială, insomnii sau scăderea stimei de sine. Aceste stări le afectează viaţa de zi cu zi, de la performanţa şcolară până la relaţiile cu cei din jur, şi necesită intervenţie specializată pentru a învăţa să gestioneze emoţiile sănătos”, a declarat Mihaela Dinu, psiholog clinician Salvaţi Copiii.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si