Președintele rus Vladimir Putin a semnat, joi 2 noiembrie, o lege care revocă ratificarea de către Rusia a Tratatului de interzicere a testelor nucleare (CTBT), pe fondul conflictului din Ucraina și al unei crize cu Occidentul.

Documentul, care a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice, fusese aprobat de camera superioară a Parlamentului rus la sfârșitul lunii octombrie.

Citește și: VIDEO. China a mutat un întreg arsenal de război lângă Taiwan în ultimele 24 de ore

Rusia spune că scopul retragerii din tratatul de interzicere a testelor nucleare este de a restabili paritatea cu Statele Unite, potrivit Euronews.com.

Potrivit Kremlinului, SUA au semnat, dar nu au ratificat niciodată tratatul din 1996, și că Rusia nu va relua testarea armellor nucleare decât dacă Washingtonul ar face același lucru.

Ce prevede Tratatul testelor nucleare din 1996 

Tratatul din 1996 interzice toate exploziile nucleare, inclusiv testele reale ale armelor nucleare, deși nu a intrat niciodată în vigoare, deoarece unele țări cheie-- inclusiv Statele Unite și China-- nu l-au ratificat niciodată.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Occidentul a acuzat Rusia că folosește retorica nucleară agresivă de când și-a lansat ofensiva asupra Ucrainei în februarie anul trecut, transmite Kyiv Post.

Conform sursei citate, Vladimir Putin a supravegheat săptămâna trecută exerciții cu rachete balistice, despre care ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, a spus că o repetiție pentru o lovitură nucleară „masivă” de represalii împotriva unui inamic fără nume.

Putin a mai spus luna trecută că „nu este pregătit să spună” dacă Rusia va efectua teste nucleare în viitorul apropiat. 

Răspunsul Rusiei la "cinismul" Statelor Unite

În timpul audierilor parlamentare, purtătorul de cuvânt al Dumei de Stat, Viacheslav Volodin, a spus că mișcarea de revocare a tratatului este un răspuns la „cinismul” și „atitudinile nefaste” ale Statelor Unite cu privire la armele nucleare.

Deși nu a intrat niciodată în vigoare, acordul din 1996 a fost ratificat de 178 de țări, inclusiv puterile nucleare Franța și Marea Britanie, și are valoare simbolică.

Citește și: Putin, luat în vizor de Israel. Președintele rus ar alcătui o „axă a terorii”, după ce a invitat la Moscova lideri Hamas și iranieni și s-a apropiat de Kim Jong-Un și Xi Jinping

Susținătorii acestui tratat spun că el a stabilit o normă internațională împotriva testelor reale ale armelor nucleare, dar criticii sunt de părere că potențialul acordului rămâne nerealizat fără ratificările marilor puteri nucleare.

Știre în curs de actualizare


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si