In articol:
Codul de vreme rea continuă și în cursul zilei de duminică, atunci când meteorologii au emis o nouă avertizare ce vizează intensificări ale vântului, grindină și precipitații abundente.
În nouă localități din județul Prahova se va simți codul galben de vreme rea: Adunați, Breaza, Comarnic, Cornu, Provița de Sus, Secăria, Șotrile, Talea, Valea Doftanei.
În județul Dâmbovița: Bărbulețu, Bezdead, Buciumeni, Cândești, Fieni, Malu cu Flori, Moroeni, Moțăieni, Pietrari, Pietroșița, Pucheni, Pucioasa, Râu Alb, Runcu, Tătărani, Văleni-Dâmbovița, Vârfuri, Vișinești, Voinești, Vulcana-Băi.
Citește și: VIDEO- Vremea rea din această primăvară a afectat cireșele de mai
Vremea rea din această primăvară a afectat cireșele de mai
Cireșele de mai se vor coace anul acesta în iunie! Vremea capricioasă din ultimele săptămâni a dat peste cap planurile fermierilor, care și-au văzut livezile distruse de frig și de ploi. Până la prima recoltă autohtonă, românilor nu le rămâne decât să cumpere cireșe de import, la prețuri exorbitante. Un kilogram costă acum între 50 si 100 de lei.
Citește și: VIDEO- Vremea rea face prăpăd în Croaţia. Inundațiile au distrus mai multe case și instituții publice
Deși suntem la jumătatea lunii mai, primele cireșe românești sunt încă necoapte. Leontin Soare cultivă mai multe soiuri în livada sa din județul Vrancea, pe care o întreține de peste 20 de ani. Primăvara aceasta, pomii fructiferi au fost extrem de afectați de vremea capricioasă.
Citește și: Preț cireșe 2023. Cât costă un kilogram de cireșe românești la tarabe?
”Pe timpul înfloritului au fost sub 0 grade, au înghețat și cismelele, asta le-a afectat cel mai mult. De când mă știu nu s-a mai întâmplat fenomenul ăsta. Față de producția de anul trecut este cu 60% mai puțin.”, a spus Leontin Soare, producător.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Deși acum ar fi trebuit să înceapă prima recoltă, aceasta va întârzia cu două săptămâni.
”Au început să se coace, dar sunt foarte întârziate. Anul din urmă pe 14-15 mai erau coapte. Acum de abia au început să se pârguiască.” , mai spune Leontin Soare, producător.