VIDEO - Alexandru Arșinel a murit. Ultima imagine cu marele actor în viață
Marele actor Alexandru Arșinel a murit la vârsta de 83 de ani, după ce s-a aflat de mai multe ori la granița dintre viață și moarte, în urma mai multor intervenții chirurgicale.
Author: Sorin Negru joi 29 septembrie 2022 , 19:58
Maestrul Alexandru Arșinel a murit la vârsta de 83 de ani. El se afla internat de mai bine de două săptămâni la Spitalul Universitar, și se afla pe perfuzii în ultima perioadă.
Starea de sănătate a maestrului teatrului românesc s-a înrăutățit treptat în ultimul an, iar recent Alexandru Arșinel a suferit complicații la plămâni, pe lângă vechile probleme cardiace și la rinichi.
Ultima imagine cu Alexandru Arșinel în viață
Alexandru Arșinel a apărut recent în spațiul public, iar fanii au observat că problemele de sănătate cu care se confruntă și-au pus amprenta asupra felului în care arată.
Înainte de ultima internare, Alexandru Arșinel a fost decorat cu Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
În fotografia publicată cu ocazia decernării premiului, se observa că Alexandru Arșinel e vizibil afectat și slăbit din cauza problemelor sale de sănătate.
Actorul se afla într-un scaun cu rotile și, în momentul în care a primit distincția, a încercat să zâmbească.
Alexandru Arșinel, o carieră de peste 60 de ani
Alexandru Arșinel s-a născut la 4 iunie 1939, în Dolhasca, Baia, județul Suceava.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1962, la clasa profesorilor Irina Răchițeanu Șirianu și Ion Olteanu.
Din anul 1967, a jucat la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” şi la Grădina Boema, în zeci de roluri și spectacole cu mii de reprezentații.
Printre acestea: „Se caută o vedetă”, de Aurel Felea și Sandi Rudeanu, muzica Temistocle Popa, “Vino să ne vezi diseară”, de Petre Bărbulescu, muzica Gelu Solomonescu, „Aventurile unei umbrele”, de Nell Cobar, muzica Edmond Deda, „Savoy, Savoy”, de Eugen Rotaru și Marius Țeicu, „Sonatul lunii”, de Sașa Georgescu și Puiu Calinescu, “Un băiat de zahăr… ars”, de Harry Negrin şi Puiu Călinescu, ”Scandal la Boema”, „Nevestele vesele din Boema”, „Boema, slăbiciunea mea”, „Boema, bucuria mea”, „Artiștii și Boema”,
„Stela, stelele și Boema”, „Bună seara, Boema”, „Carré de ași”, “Hohote în Paradis”, ”1001 de glume”, toate de Mihai Maximilian şi V.Veselovski, dar și în spectacolele mai recente „Revista Revistelor”, „Nimic despre papagali”, „Ok Melody”, „Comedie pe Titanic”, „Vivat Revista!”, „Hohote în Herăstrău”.
În anul 1978, începe să joace împreună cu Stela Popescu, în spectacolele Teatrului “Tănase” de la Grădina Boema, pe savuroasele texte ale lui Mihai Maximilian.
Este anul în care ia naștere unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice care au existat pe scena românească. De altfel, în anul 2010, spectacolul „Aplauze, aplauze” a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Stela Popescu – Alexandru Arşinel.
În ultimii ani, Alexandru Arșinel a jucat în spectacolele: “Aer bun, de Savoy”, “Hai, Hai, România!”, “Piei, drace!”, “Hai, zâmbește!” și “Suta lui Tănase”.
Alexandru Arșinel, 20 de ani director la Teatrul de revistă
Alexandru Arşinel a format împreună cu marea actriţă Stela Popescu (1935-2017), începând din 1978, un cuplu artistic celebru atât în ţară, cât şi peste hotare, fiind vedetele incontestabile ale teatrului de revistă.
În stagiunea 2008-2009, spectacolul "Aplauze, aplauze" a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Stela Popescu- Alexandru Arşinel. Totodată, pentru activitatea lor, cei doi mari actori au fost răsplătiţi, în 2002, cu Premiul special al UNITER pentru teatrul de revistă.
Alexandru Arşinel a jucat într-o serie de filme pentru micul şi marele ecran: "Ana şi hoţul" (1981), Ca-n filme (1983), Anotimpul iubirii (1985), Vară sentimentală (1986), Colierul de turcoaze (1986), În fiecare zi mi-e dor de tine (1988), Flăcăul cu o singură bretea (1990), Miss Litoral (1990), A doua cădere a Constantinopolului (1993), Paradisul în direct (1994), Sexy Harem Ada-Kaleh (2001), Cuscrele (serial TV, 2005), Războiul Sexelor (serial TV, 2007-2008), Regina (serial TV, 2009), Toată lumea din familia noastră (2012), O seară la Revistă (serial TV, 2013), Fetele lu' dom' Profesor (serial TV, 2014).