Veste bună pentru toții românii: începând de miercuri, 9 martie 2022, dispar toate restricțiile care erau valabile în timpul stării de alertă în România. Practic, prin noile măsuri de relaxare se trece de la obligație la recomandare, atât în privința măștii de protecție (inclusiv în spațiile închise), cât și în privința certificatului COVID, precum și a evenimentelor private și a activităților din baruri și restaurante. 

Citeste si: Măsuri de relaxare, 9 martie 2022. Anunțul MAI: "Începând cu ora 00.00, încetează TOATE restricţiile"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, luni, că, în contextul ridicării restricţiilor odată cu renunţarea la starea de alertă, prudenţa şi responsabilitatea individuală trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare.

Alexandru Rafila: Fără limite la accesul în magazine, restaurante, baruri 

Alexandru Rafila a explicat că utilizarea măștii, atât în spațiile exterioare, cât și în spațiile interioare, nu va mai fi obligatorie.

Tot de miercuri, 9 martie 2022, nu vor exista limite privind accesul în spațiile publice (spațiile comerciale, instituții publice, instituții de alimentație publică etc.), nu vor mai exista limite în ceea ce privește orarul de funcționare al acestora, iar certificatul PLF de localizare a călătorilor nu va mai fi solicitat.

Citeste si: Alexandru Rafila face noi declarații despre un posibil atac nuclear în România. Ce îi așteaptă pe români

Nu se mai solicită certificatul COVID la intrarea în România

O altă veste bună este aceea că, la intrarea în țară, nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Recomandarea ministrului Sănătății este ca, înainte de plecarea din țară, cetățenii români să verifice condițiile de intrare în țara de destinație, pentru că unele state încă păstrează unele restricții.

Prin urmare, România va continua să emită certificatul electronic COVID pentru cetățenii care solicită acest lucru.

De ce nu se renunță treptat la restricții, ci simultan

Alexandru Rafila a precizat că a propus ridicarea etapizată a restricțiilor anti-COVID, însă a fost decizia Guvernului de a nu prelungi starea de alertă.

„Lunea trecută am făcut o serie de propuneri pentru ridicarea etapizată a acestor restricții. Faptul că guvernul a hotărât ridicarea stării de alertă se ajunge într-o situație nouă, în care toate restricțiile vor fi ridicate”, a afirmat ministrul Sănătății în debutul conferinței de presă.

„Noi ne găsim încă în situația unei transmiteri comunitare. Totuși 5.000 de cazuri pe zi, o incidență de 14 la mie în București și 100 decese sunt cifre care ne îndeamnă să fim prudenți, pentru a continua trendul descendent”, a subliniat ministrul Sănătății în conferința de presă.

Citeste si: Sorin Cîmpeanu: „Universitățile trebuie să revină la învățământul fizic de miercuri. Unde nu este posibil, se poate decide o perioadă de tranziție”

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Întrebat ulterior de ce s-a renunțat deodată, și nu treptat la restricții, Alexandru Rafila a răspuns: „E o întrebare la care nu am răspuns foarte concret, dar și eu sunt solidar cu decizia Guvernului României de a nu prelungi această stare de alertă”, potrivit G4Media.

Recomandări despre masca de protecție și certificatul verde 

Masca de protecție nu va mai fi obligatorie în niciun loc, accesul în centrele comerciale va fi permis fără certificat verde, iar formularul PLF nu va mai fi necesar la intrarea în țară.

Cu toate acestea, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că ministerul va recomanda „cu tărie” mai multe măsuri, chiar dacă acestea nu vor mai fi obligatorii.

Este vorba despre purtarea măștii în spațiile deschise aglomerate, în transportul în comun și în școli, dar și evitarea spațiilor aglomerate, indiferent că sunt închise sau deschise, pentru a evita creșterea cazurilor COVID.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si