In articol:
După ce a apărut în spațiul public zvonul cum că românii cu asigurare de sănătate ar putea fi nevoiți să plătească taxe suplimentare pentru alegerea medicului care îi va trata, Alexandru Rafila lămurește situația.
În realitate este vorba doar despre posibilitatea ca medicii să poată presta în regim privat o anumită activitate medicală după încheierea programului de lucru în unitatea medicală de stat.
Alexandru Rafila, despre taxa de sănătate suplimentară
„Acest proiect a fost realizat integral de experți independenți, din afara Ministerului Sănătății.(...)
Ministrul Sănătății specifică că „nu e vorba de niciun fel de taxare dublă a pacienților din România" .
Citește și: VIDEO- Un medicament pentru copii va dispărea din farmacii până pe 18 decembrie
„A fost prezentat neprofesionist acest lucru. Este vorba doar despre un proiect pilot care trebuie să se desfășoare între 2026 și 2028. Această strategie este supusă dezbaterii publice și dacă Guvernul consideră că nu este oportun acest pilot poate să dispară din acest plan de acțiuni”,
„Problema este a unui pilot- să vedem dacă într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic poate să presteze în regim privat o anumită activitate medicală și pacientul plătește la spital faptul că vrea să fie consultat sau operat sau investigat de anumit medic, dar asta nu înseamnă că pacientul este împiedicat să aibă acces la serviciile obișnuite. Este vorba despre o opțiune. În momentul de față această opțiune e doar în zona unităților private. Propunerea de pilot e doar pentru una sau două sau trei unități sanitare", încheie ministrul Sănătății.
Citește și: Avertismentul medicilor cu privire la bronșiolită: „Lucrurile chiar sunt serioase”