Alexandru Rafila a declarat, vineri seară, la Digi24, că împreună cu echipa sa a gestionat bine pandemia de COVID-19.
Rafila este mulțumit de cum a fost gestionat controlul pandemiei
”Cred că am reuşit să gestionăm bine controlul pandemiei. Am avut o echipă foarte competentă, am lucrat în parteneriat cu INS şi Direcţiile de Sănătate Publică, am lucrat în parteneriat cu personalul medical şi cred că lucrul acesta a făcut posibilă organizarea unui alt sistem, decât cel exersat anterior.
Am ajuns la o situaţie pe care poate mai puţini au sesizat-o, în valul al cincilea au fost de patru ori mai puţine decese în România decât în valul al patrulea”, a declarat Alexandru Rafila.
Citeste si: OMS, anunț de ultim moment despre variola maimuței
Ministrul Sănătăţii a menţionat şi faptul că Omicron a avut o mortalitate mai mică.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
”Trebuie să facem o precizare, toate studiile ştiinţifice legate de patogenitatea variantei Omicron arată o mortalitate mai mică 1,3-1,5 ori, iar noi am reuşit să reducem de 4 ori decesele, ceea ce arată că am putut să evităm cazurile grave şi prezentările tardive în mai mare măsură decât în perioada anterioară”, a declarat Rafila.
În valul al cincilea au fost înregistrate de patru ori mai puține decese decât în valul patru
Alexandru Rafila a adăugat că a crescut şi numărul testărilor, în cel de-al cincilea val pandemic, dar au fost dezvoltate şi serviciile medicale în ambulatorii.
Citeste si: Fiecare stat membru UE va primi vaccinul împotriva variolei
”Am avut un număr mai mare de teste.
Nimeni nu a împiedinat pe nimeni să facă mai multe teste, nu a existat o interdicţie să dezvolţi servicii medcale ambulatorii, nu a existat o interdicţie să furnizezi în regim ambulatoriu antivirale, să încurajezi oamenii să se prezinte în primele zile la medic. Problema în valurile anterioare a fost legată de prezentarea tardivă şi de lipsa serviciilor medicale ambulatorii şi de o testare extrem de redusă. Faptuş că am reuit să dublăm numărul de teste a fost legat de modul în care colegii mei şi cu mine într-o anumită măsură am organizat sistemul, am oferit testarea la medicul de familie, prin
decontarea testelor la medicul de familie, înainte nu exista acest lucru. Am organizat numeroase centre de recoltare, la Bucureti au fost zeci de astfel de centre, iar persoanele diagnosticate pozitiv se puteau adresa acestor servicii ambulatorii unde erau evaluaţi şi primeau tratamentul necesar”, a declarat Alexandru Rafila.