Românii și întreaga planetă se tem de un posibil atac nuclear. Alexandru Rafila a emis un avertisment  cu privire la riscurile pe care le are consumul iodurii de potasiu, după ce românii au început să golească farmaciile. Ministrul Sănătății le-a explicat românilor ce să facă în aceste situații.

Citeste si: Rafila: „Cetăţenii ucraineni care ajung în România vor beneficia de servicii medicale”

Rafila a emis un avertisment cu privire la un posibil atac nuclear și la alegerea românilor de a face provizii de iodură de potasiu, pentru a se proteja de efectele radiațiilor. Oficialul a vorbit despre pericolul la care se expun indivizii care consum neprescris aceste comprimate. Politicianul a declarat că riscurile asupra sănătății sunt foarte mari, posibil la fel de mari ca daunele provocate asupra oraganismului de o explozie nucleară.

Anunțul lui Alexandru Rafila despre iodura de potasiu

Ministrul Sănătății trage un semnal de alarmă. El a vorbit despre tratarea preventivă cu o substanță chimică nepermisă, de frica unui posibil incident nuclear.

Citeste si: Rafila: „Un nou val pandemic va exista, dar nu să pună probleme sistemului de sănătate şi să afecteze viaţa economică şi socială”

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Rafila a subliniat că aceaste comprimate pot fi folosite exclusiv la scurt după un incident nuclear. De asemenea, el precizează că cei care pot consuma în caz de urgență aceste pastile sunt persoanele cu vârsta până în 40 de ani, copii, femei gravide.

Alexandru Rafila a discutat și despre momentul în care medicamentele sunt administrate. Pastilele pot provoca afecțiuni grave la nivelul glandei tiroide, motiv pentru care nu trebuie să fie luate preventiv, ci imediat după explozia nucleară. Pentru că momentul dintre un producerea unui incident nuclear și creșterea radiațiilor este scurt, pastilele trebuie să fie consumate imediat, pentru a-și face efectul.

„Timpul este limitat de administrare şi în niciun caz nu trebuie luat preventiv, cum foarte multă lume crede. Unii cred că au şi început să ia. Nu are niciun fel de rost. Este foarte periculoasă utilizarea acestei substanţe fără recomandare medicală şi la persoane care chiar nu au nevoie, pentru că ea determină dezechilibre serioase la nivelul glandei tiroide şi lucrul ăsta este mult mai periculos decât orice altă expunere la un nivel de radiaţie rezultată în urma unui incident nuclear”, a transmis ministrul Alexandru Rafila.

Citeste si: Ciolacu: Cred că starea de alertă nu mai trebuie prelungită în România

Ministrul Sănătății asigură poporul că instituțiile statului vor asigura un stoc suficient de comprimate cu iod în cazul unui atac nuclear.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

„Mi se pare că discutăm foarte mult despre acest subiect. Noi ne facem treaba, aşa cum ne-am făcut-o şi în pandemie, vom asigura împreună cu Agenţia Naţională a Rezervelor de Stat şi cu compania Antibiotice Iaşi o cantitate suficientă estimată de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Avem grijă să o distribuim iniţial la Direcţiile de Sănătate Publică, ulterior la primării”, a mai declarat Alexandru Rafila, într-o emisiune TV.

Citeste si: Alexandru Rafila, anunț despre ridicarea restricțiilor! Ce relaxări au fost propuse de ministrul Sănătății, după scăderea constantă la nivelul tuturor indicatorilor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si