Close sidebar
Close sidebar

Alexandru Rafila: Măștile pe care le vor purta elevii la școală trebuie să fie mai mici

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, afirmă că a observat că în alte ţări unde şcoala s-a reluat s-au alcătuit clase de maxim 15 elevi, pentru a exista un risc mai mic de infectare. Rafila spune că măștile de protecție din școli trebuie să fie potrivite cu dimensiunea feţei elevilor, astfel încât să nu fie prea largi, în acest caz nefiind folositoare.

R.I.,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, consideră că, într-un fel sau altul, şcoala trebuie să reînceapă, argumentând că trebuie puse în balanţă protejarea copiilor de infecţia cu noul coronavirus, dar şi dezvoltarea lor normală, întrucât ei au nevoie de interacţiune unii cu alţii şi cu profesorii.

Medicul spune că temerile părinţilor sunt normale, dar subliniază că evitarea în totalitate a transmiterii acestei boli nu este posibilă. 

Citeste si: Ministrul Educației, Monica Anisie, propune o modificare în Declarația pe propria răspundere de la începerea școlii

Alexandru Rafila: Copiii cer să se întâlnească cu alți copii

”Şcoala, într-un fel sau altul, trebuie să reînceapă.

Trebuie să avem măcar speranţa unei activităţi în şcoală apropiată de normal, copiii au nevoie să interacţioneze unii cu alţii, să interacţioneze cu profesorii, cu învăţătorii, pentru că altfel prelungirea excesivă a acestui învăţământul la distanţă, online, şi unilateral, nu cred că este, pe termen mediu chiar, sustenabilă, pentru că copiii chiar cer să se întâlnească cu alţi copii, vor să interacţioneze, vor să se joace şi trebuie să găsim modalitatea...
Trebuie să punem în balanţă, sigur, şi protecţia faţă de această infecţie, dar şi dezvoltarea lor normală, ca viitori membri ai societăţii, care se pot integra, care pot duce înainte această ţară şi cred că trebuie să reflectăm serios şi la acest aspect”, a afirmat, joi seară, la Digi 24, Alexandru Rafila.

Citeste si: Copiii, "încărcătură virală uriașă" de coronavirus. Avertisment înainte de începerea școlii

El a spus că este normal ca părinţii să aibă temeri legate de îmbolnăvirea copiilor, dar a precizat că evitarea în totalitate a transmiterii bolii nu este posibilă.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Sora lui Kim Jong-un, ascensiune la putere în Coreea de Nord. Ce s-a întâmplat

”Temerile sunt normale, dar cred că şi explicaţia care trebuie direcţionată către părinţi are încă elemente care pot fi îmbunătăţite. Părinţii trebuie să ştie în primul rând că discutăm despre o boală transmisibilă, iar evitarea în totalitate a transmiterii acestei boli nu este posibilă. E un lucru pe care trebuie să-l spunem foarte clar. Aşa cum copiii răcesc, fac gripă, fac tot felul de infecţii, tot aşa se pot îmbolnăvi şi cu noul coronavirus. Problema este cum facem să minimalizăm acest risc, de fapt despre asta discutăm, şi dacă se întâmplă într-o clasă să apară un caz, cum facem ca restul şcolii să-şi continue activitatea în mod normal ”, a explicat Rafila.

Ce spune Rafila despre cazurile de coronavirus care vor apărea în școli

Rafila a spus că a văzut proiectul de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, iar prevederile din el încearcă să reducă riscurile. Rafila a adăugat că a observat că în alte ţări care au reluat cursurile şcolare se pleacă de la principiul unor clase care nu ar trebui să depăşească 15 elevi care să înveţe simultan împreună.

Citeste si: Suedia, eșec major în strategia anti-coronavirus. Numărul deceselor, cel mai mare în ultimii 150 de ani

”Grupuri, clustere, dacă vreţi, mai mici înseamnă şi risc mai mic de răspândire a infecţiei, pentru că una este să ai un caz într-o clasă cu 15 elevi şi alta e să ai un caz într-o clasă cu 40 de elevi. Dintr-o dată riscul de transmitere creşte. Distanţarea fizică cred că este importantă. Utilizarea măştii sigur că este una dintre soluţii, dacă aglomeraţia este mai mare. Sunt ţări în care utilizarea măştii este impusă în pauze, de exemplu, sau la activităţile din exterior, unde copiii interacţionează unii cu ceilalţi.  Sunt mai multe variante, ar trebui să ne gândim foarte serios care dintre aceste variante permite, pe de o parte, o defăşurare a unei activităţi cât mai apropiate de normal şi, de asemena, minimalizează riscurile”, a susţinut Rafila.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Rafila a mai spus că va trebui văzut cum vor putea elevii mai mici să poarte mască, menţionând că cei mici pot lua exemplul părinţilor şi bunicilor legat de purtarea măştii.

El a explicat că măştile purtate de copii trebuie să fie potrivite cu dimensiunea feţei lor, astfel încât să nu fie prea largi, în acest caz nefiind folositoare.

”Cred că transparenţa în comunicarea cu părinţii este esenţială, pentru că dacă apare un caz în şcoală, părinţii trebuie să ştie. Şi, mai mult, trebuie să ştie că nu este nicio tragedie. Clasa respectivă intră într-o perioadă de repaus, două săptămâni, este dezinfectată şi copiii revin la şcoală. Dar asta nu înseamnă să închidem toată şcoala, să luăm măsuri exagerate. Dar nu trebuie nici neglijate măsurile”, a afirmat Rafila.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI