Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, marţi, că sistemul sanitar românesc nu a fost conceput şi pregătit să facă faţă unei crize precum pandemia de COVID-19. El consideră că stabilitatea organismelor de conducere în domeniu ar trebui să fie un factor-cheie pentru a face faţă unor asemenea situaţii.

Citeste si: Bilanț coronavirus, marți 18 ianuarie. 70 de decese raportate azi, număr dublu de infectări

Ce spune Alexandru Rafila despre numărul mare de copii infectați cu COVID-19

Alexandru Rafila, a precizat marţi că presiunea pe spitale, în ciuda numărului mare de cazuri COVID, nu mai este similară cu ceea ce s-a întâmplat în valul 4, ci este mai mică.

"Dacă ieri aveam 21 de cazuri de copii la ATI, azi avem doar 12 cazuri.(...) Nu ne confruntăm cu o explozie a cazurilor care blochează spitalele şi secţiile de terapie intensivă în cazul copiilor. (...) Sunt 337 de copii internaţi în secţii şi ieri au fost 338. Cu unul mai puţin decât în ziua precedentă, în ciuda numărului mare de cazuri înregistrate în cursul zilei de azi", a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: "Nu menţinem şcolile deschise cu orice preţ"

[Sursa foto: Guvernul României]

Record absolut de copii infectați într-o singură zi

România a înregistrat, marți, 3.377 de cazuri noi de COVID la copii și adolescenți, fiind un record absolut de la începutul pandemiei.

Cel mai mare număr de cazuri înregistrat la persoane între 0 și 19 ani a fost de 2.388 de infectări, în valul Delta, în 5 octombrie anul trecut, potrivit G4media.

20% din cele 16.760 de noi infectări raportate marți sunt cazurile de la categoriile 0-9 și 10-19 ani. 1.141 de copii între 0-9 ani și 2.236 între 10-19 ani au fost depistați pozitiv la coronavirus în ultima zi, fiind recorduri atât pe fiecare dintre cele două categorii, cât și cumulat pentru 0-19 ani.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

Citeste si: REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024- primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi- wowbiz.ro

Citeste si: Câte zile trebuie să stai în carantină dacă ai intrat in contact cu o persoană confirmată COVID-19

"Nu ținem școlile deschise cu orice preț"

Potrivit lui Alexandru Rafila, numărul de internări a fost echivalent cu numărul de copii nou internaţi în unele secţii.

"Oricum, fie că discutăm despre copii, fie că discutăm despre adulţi, vedem că presiunea pe spitale, în ciuda numărului mare de cazuri, nu mai este similară cu ceea ce s-a întâmplat în valul 4. Este mai mică presiunea pe spitale iar operaţionalizarea, în această săptămână, a celor 230 de centre ambulatorii şi foarte curând- vor intra în funcţiune centrele ambulatorii de evaluare a pacienţilor infectaţi COVID care au forme medii sau comorbidităţi şi extinderea testării- sperăm măcar la dublarea numărului de teste efectuate în fiecare zi la medicii de familie", a afirmat ministrul în cadrul unei dezbateri organizate de "Salvaţi Copiii".

El a subliniat că nu se menţin şcolile deschise "cu orice preţ", însă apreciază că întreruperea activităţii şcolare faţă în faţă duce la "consecinţe serioase" asupra evoluţiei copiilor.

"Nu menţinem şcolile deschise cu orice preţ, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că întreruperea activităţii şcolare şi aşa-zisa şcoală online, că mulţi dintre copii nu au acces la şcoală în mod real online, duce la consecinţe foarte serioase asupra evoluţiei acestor copii şi lucrul acesta trebuie foarte bine înţeles. (...) Ideea pe care am avut-o împreună cu colegii de la INSP şi împreună cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii este să găsim calea de mijloc, calea echilibrată, care să poată să ţină şcolile deschise, în aşa fel încât să nu existe niciun pericol major asupra sănătăţii copiilor şi ei să poată să îşi desfăşoare activitatea faţă în faţă cât mai mult timp posibil. Limita aceea de 75% pe care am recomandat-o pentru încetarea activităţii faţă în faţă este similară cu o recomandare din Statele Unite", a arătat Rafila.

Decizia luată în cazul elevilor şi a preşcolarilor în contextul valului 5 al pandemiei cu noul coronavirus este una "justă" în "interesul" acestora, consideră ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila: Măsuri preventive slabe, în valul 4 al pandemiei 

"Pandemia ne-a reamintit fragilitatea unora dintre cele mai importante sisteme create de om- sistemele de sănătate. Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput şi pregătit pentru a face faţă unei crize precum pandemia de COVID-19", a declarat Rafila, într-o videoconferinţă organizată de Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Fosta iubită a lui Liam Payne, devastată când a văzut imaginile în care artistul era carat pe brațe în holul hotelului- radioimpuls.ro

Citeste si: Rezultate parțiale. Se numără ultimele voturi. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a trecut pe locul 2- antena3.ro

Conform unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, Rafila a participat la eveniment alături de alţi miniştri ai Sănătăţii din Uniunea Europeană.

Citeste si: După ce s-a infectat intenționat cu COVID-19, o cântăreață a murit. Fiul îndurerat, către antivacciniști: „Vă disprețuiesc!”

Alexandru Rafila a explicat că în România a existat o fluctuaţie între măsurile de izolare la începutul pandemiei şi măsurile preventive slabe, în cel de-al patrulea val.

"Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat România a fost asigurarea accesului la servicii de sănătate pentru pacienţii non-COVID-19", a adăugat ministrul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si