Alexandru Rafila consideră că transiterea COVID-19 este una „sporadică” în această perioadă, dar atrage atenţia că, în situaţia în care vor ajunge în România noile tulpini ale virusului, mai contagioase, s-ar putea reveni la o transmitere comunitară a infecţiei.

Citeste si: OMS, anunţ îngrijorător: "Noul coronavirus nu va fi eradicat prea curând"

„La 130-150 de cazuri pe zi noi nu mai ne aflăm în situaţia unei transmiteri comunitare a infecţiei în România.

Şi dacă cifrele astea sunt subevaluate de trei ori, 500 de infecţii zilnice la nivel naţional nu înseamnă o transmitere comunitară, e o transmitere sporadică", a declarat medicul infecționist duminică seara.

Avertismentul lui Alexandru Rafila

Potrivit lui Alexandru Rafila, în România au circulat mai puţin variantele mutante, cu excepţia tulpinei din Marea Britanie. Dacă încet-încet încep să apară noi tulpini cu o transmisibilitate mai mare -  de exemplu cu varianta indiană care are circa 40% transmisibilitatea mai rapidă decât varianta clasică –" atunci putem să vedem la un moment dat că transmiterea comunitară reapare", spune reprezentantul României la OMS.

"Nu trebuie să devenim paranoici, dar asta nu înseamnă să nu fim responsabili să continuăm să pledăm pentru vaccinare, pe de o parte, să o facem din timp, pe de altă parte, pentru că mediul rural în continuare nu se vaccinează, asta este realitatea”, a mai afirmat Alexandru Rafila duminică seară, într-o emisiune la Digi 24. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Bilanţ COVID-10 azi, 6 iunie 2021: Câte cazuri noi s-au raportat în ultimele 24 de ore?

Alexandru Rafila s-a implicat în campania de vaccinare națională[Sursa foto: Facebook / Alexandru Rafila]

Ultimele date din bilanțul oficial

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat duminică 121 de  cazuri noi de COVID-19  şi 8 decese înregistrate în ultimele 24 de ore. Acestora li se adaugă alte 82 de decese de anul trecut sau de la începutul acestui an. 320 de pacienţi sunt internaţi la ATI.

Patru judeţe din România nu au raportat niciun caz nou de infectare. Până astăzi, 6 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.078.863 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.042.898 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

Citeste si:  Câte persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore?

În Capitală sunt 14 cazuri noi de COVID-19, iar judeţul Prahova are 15 cazuri, Argeş- 13, Timiş- 10, celelalte judeţe având sub 5 cazuri, iar cele mai multe câte un singur caz. Patru judeţe au raportat 0 cazuri- Botoşani, Hunedoara, Olt şi Satu Mare.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este sub 0,5 şi în scădere în judeţe şi în Capitală.

Alexandru Rafila cpnsideră că transiterea COVID-19 este una „sporadică” în această perioadă[Sursa foto: Facebook / Alexandru Rafila]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si