Alexandru Rafila, veste bună despre pandemie: Nu mai avem transmitere comunitară în România
Veste bună cu privire la pandemie. Datele legate de noile infectări cu COVID-19 în această perioadă indică faptul că nu mai avem o transmitere comunitară a virusului în România, spune medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
„La 130-150 de cazuri pe zi noi nu mai ne aflăm în situaţia unei transmiteri comunitare a infecţiei în România.
Şi dacă cifrele astea sunt subevaluate de trei ori, 500 de infecţii zilnice la nivel naţional nu înseamnă o transmitere comunitară, e o transmitere sporadică", a declarat medicul infecționist duminică seara.
Avertismentul lui Alexandru Rafila
Potrivit lui Alexandru Rafila, în România au circulat mai puţin variantele mutante, cu excepţia tulpinei din Marea Britanie. Dacă încet-încet încep să apară noi tulpini cu o transmisibilitate mai mare - de exemplu cu varianta indiană care are circa 40% transmisibilitatea mai rapidă decât varianta clasică –" atunci putem să vedem la un moment dat
că transmiterea comunitară reapare", spune reprezentantul României la OMS.
"Nu trebuie să devenim paranoici, dar asta nu înseamnă să nu fim responsabili să continuăm să pledăm pentru vaccinare, pe de o parte, să o facem din timp, pe de altă parte, pentru că mediul rural în continuare nu se vaccinează, asta este realitatea”, a mai afirmat Alexandru Rafila duminică seară, într-o emisiune la Digi 24.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat duminică 121 de cazuri noi de COVID-19 şi 8 decese înregistrate în ultimele 24 de ore. Acestora li se adaugă alte 82 de decese de anul trecut sau de la începutul acestui an.
320 de pacienţi sunt internaţi la ATI.
Patru judeţe din România nu au raportat niciun caz nou de infectare. Până astăzi, 6 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.078.863 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.042.898 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.
În Capitală sunt 14 cazuri noi de COVID-19, iar judeţul Prahova are 15 cazuri, Argeş- 13, Timiş- 10, celelalte judeţe având sub 5 cazuri, iar cele mai multe câte un singur caz.
Patru judeţe au raportat 0 cazuri- Botoşani, Hunedoara, Olt şi Satu Mare.
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este sub 0,5 şi în scădere în judeţe şi în Capitală.