SNSPA ia din nou măsuri împotriva lui Alfred Bulai! După ce mai multe studente i-au adus acuzații extrem de grave sociologului, acesta a cerut să iasă la pensie. Sociologul a fost însă concediat, a anunțat în cursul zilei de marți rectorul Școlii Naționale de Studii Politice şi Administrative.
Decizia de a încheia contractul de muncă al profesorului a fost luată de Comisia de Etică a instituției de învățământ.
„Am primit astăzi hotărârea Comisiei de Etică a SNSPA privind reclamațiile de hărțuire sexuală, aduse profesorului Alfred Bulai.
Am informat decanul Facultății de Științe Politice, conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, Președintele Senatului SNSPA, prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, și Consiliul de Administrație că, în calitate de Rector SNSPA și în conformitate cu Art. 172 din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, pun în aplicare această hotărâre, cu efect imediat. Prin urmare, am semnat dispoziția de desfacere a contractului individual de muncă al lui Alfred Bulai, începând de azi, 6 august 2024”, a transmis marți rectorul SNSPA; Remus Pricopie, potrivit unui comunicat de presă.
Remus Pricopie, rectorul SNSPA: „Am semnat cu gândul la victimele știute și neștiute”
Rectorul SNSPA spune că a luat decizia de a-l concedia pe Bulai având în minte toate studentele care i-au căzut victime sociologului. De asemenea, Pricopie l-a condamnat aspru pe cel care până mai ieri era profesor.
„Am semnat cu gândul la victimele știute și neștiute ale celui care, în loc să fie profesor, un mentor pentru tinerele generații, a ales să încalce principiile de bază ale oricărei comunități civilizate și să supună mai multe persoane unui
tratament nedemn și abuziv. Sper ca acțiunea fermă a SNSPA împotriva celor care nu respectă normele etice și demnitatea fiecărui membru al comunității academice să fie un exemplu și pentru alte universități sau instituții publice din România. Din experiența mea profesională de trei decenii, nu cunosc un alt caz de hărțuire sexuală care să fi fost soluționat în 8 zile de la momentul sesizării, cu respectarea tuturor cerințelor legale.
Din păcate, România rămâne una dintre țările din Uniunea Europeană în care misoginismul, agresivitatea verbală și hărțuirea sexuală sunt în general tolerate, prin lipsa de reacție instituțională și prin inexistența unor instrumente reale de ordin civil sau penal de pedepsire a agresorilor și protejare a victimelor. Această boală socială, care se manifestă prin misoginism, hărțuire sau chiar agresiune sexuală, nu poate fi eradicată fără mărturiile victimelor și implicarea tuturor instanțelor competente. Trebuie să fim alături de victime și familiile lor, prin toate mijloacele care ne stau la dispoziție și să le încurajăm să expună orice situație pe care o consideră abuzivă”, a mai declarat Remus Pricopie.