In articol:
O alimentatie bogata in legume, produse lactate slabe, fructe, cereale si carne alba asigura aportul de vitamine si minerale (in special vitamina B6, magneziu, seleniu, zinc) necesar mentinerii organismului in tonus maxim, fizic si psihic.
Vitamina D reprezinta o familie de nutrienti care impartasesc anumite similaritati in ceea ce priveste structura chimica.
- Vitamina D2 (ergocalciferol)- se regaseste in anumite plante, ciuperci si drojdie;
- Vitamina D3 (colecalciferol)- se regaseste in anumite alimente de origine animala, precum pestele gras sau galbenusul de ou.
Mai exact, vitamina D3 se regaseste doar in alimente de origine animala si poate fi produsa in timpul expunerii la soare, in timp ce vitamina D2 provine din plante si alimente fortificate.
In timpul expunerii la soare, razele ultraviolete declanseaza formarea de vitamina D3 din compusul 7-dehidrocolesterol, care se regaseste la nivelul pielii 2. Un proces similar are loc in cazul plantelor si ciupercilor, unde razele UV duc la formarea de vitamina D2 din ergosterol, un compus care se regaseste in plante
Citeste si: Lipsă de calciu? Iată ce alimente trebuie să consumi pentru a evita această problemă
Surse de vitamina D3
- Alimente cu conținut ridicat de vitamina D3
- Peștele gras: somon, macrou, cod, hering, sardine
- Lactatele
- Tofu
- Carnea de porc
- Carnea de vită (în special ficatul de vită)
- Ciupercile
- Gălbenușul de ou
- Cerealele fortificate cu vitamina D3
- Uleiul de ficat de cod
Punctam că
Citeste si: Cele mai frecvente afecțiuni sezoniere