Un sistem digestiv sanatos este baza care previne aparitia problemelor de sanatate ale colonului. Dar pentru asta, trebuie sa stim ce anume sa mancam. Iar primele in topul „medicamentelor” minune sunt chiar vedetele sezonului: muraturile.



"Murare inseamna acid lactic, fermentatie! Otetul nu mureaza, otetul acreste. Haideti sa facem diferenta intre varza murata sau castravetii murati in otet si castravetii murati in moare, in apa cu sare.
Daca vrem beneficii mancam murat in apa cu sare", explică dr. Lygia Alexandrescu, specialist în nutriţie.

In cazul in care organismul este sensibil la cantitatile mari de sare continute de muraturi, acestea pot fi inlocuite cu borsul. Sau cu o categorie complet diferita: lactatele fermentate.

Citeste si: VIDEO- Mesele încărcate de sărbători se răzbună acum pe dieta noastră

Alimente care ne ajută sistemul digestiv

Alimente care ne ajută sistemul digestiv

Chefirul, sănătos pentru colon

"Vedeta este chefirul, pt ca el trece prin doua tipuri de fermentatie acida si fermentatie alcoolica si-atnci numarul de probiotice esste mult mai mare. O persoana care are probleme de constipatie, de exemplu, sau care are chiar scaune diareice, opusul constipatiei, fiecare dintre aceste persoane poate consuma chefir si el va actiona in sensul diminuarii problemei", precizează Lygia Alexandrescu.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Un mare avantaj pentru sanatatea colonului sunt si fibrele alimentare, care au rol de curatare a intestinului dar si de scadere a colesterolului din sange.

Se gasesc in special in cereale dar si in legume.

Citeste si: Dressing fără calorii pentru salată, gata în 3 minute. E absolut delicios!

Nicio zi fără cereale

"Din grau, painea din secara, painea care are un pic de ovaz, ovazul in sine, in combinatii corecte, ca nu ne apuca sa amestecam cerealele cu iaurt ca sa obtinem mai multe probiotice. Ele sunt minunate dar nu se cosnuma la aceeasi masa. Fibrele sunt glucide, sunt glucide complexe, zaharuri, polizaharide si se vor combina cu monozaharide, adica cu fructe", spune Lygia Alexandrescu.

" Fasole verde, fasole uscata, humus, care la fel e foarte usor de consumat, acestea ar fi cateva alimente extrem de importante. Fructele si legumele proapste nu mai vorbim, pentru ca sunt si ele sursa de fibra de foarte buna calitate, sursa de antioxidanti, sursa de enzime, de viata pana la urma…", afirmă Lygia Alexandrescu.

Citeste si: VIDEO- Nu dormiți bine? Aveți mare grijă la mâncarea de seară!

Desi proteinele pot sa reprezinte un risc pentru sanatatea sistemului digestiv, exista o exceptie de la regula: proteinele existente in peste, care sunt complexe si mult mai sanatoase. Iar daca vreti sa stati departe de orice problema gastrica, ar fi bine sa evitati, de exemplu carnea rosie.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Alimente care ne ajută sistemul digestiv

Alimente care ne ajută sistemul digestiv

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]

Carnea roşie, consumată cu moderaţie

"Vorbim despre carnea rosie, mai mult de 200 de g. de carne rosie pe saptamana inseamna risc de 60 la suta de a avea modificari ale suprafetei colonului si la un moment dat, in viata, sa apara un diverticul sau tot felul de leziuni care la un moment dat sa duca la boli grave", a explicat Lygia Alexandrescu. 

Odata respectate aceste reguli, digestia organismului devine, ne asigura specialistul in nutritie, primul aliat de nadejde in lupta contra afectiunilor de orice tip.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si