Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a publicat recent proiectul de ordin privind obligaţile comercianților în ceea ce privește produsele alimentare ce conțin insecte. Alimentele vor sta pe standuri separate în magazine. 

Produsele care conțin insecte vor fi separate

Produsele care conțin insecte și care sunt autorizate ca alimente vor fi separate de cele clasice, potrivit proiectului ANPC. Mai mult, lângă acestea vor fi panouri de informare cu privire la conținutul respectivelor alimente.

Citește și: INFP anunță că 160 de replici au avut loc după cutremurul de 5,7 din Oltenia. Seismologii spun că au fost surpinși de magnitudinea cutremurelor din acea zonă

Comercianții vor fi obligați să pună într-un loc vizibil și precizarea că alimentul respectiv conține specii de insecte. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citește și: Larva gândacului de bălegar, autorizată ca hrană în Europa

Printre insectele aprobate pentru consum de Uniunea Europeană sunt viermele de făină, lăcusta migratoare, și greierele de casă, sub formă congelată, uscată sau pudră. 

Un kilogram de făină de greier costă 1000 de lei

Făina de greier se vinde în România cu un preț de aproape 100 de lei pentru 100 de grame şi se poate găsi pe site-uri online care comercializează produse bio. 1 kilogram ajunge la 1000 de lei.

Citește și: Amenzi în valoare de 30.000 de lei la o brutărie din Timișoara. Inspectorii ANPC tăvi înnegrite de arsură, murdărie și gândaci

Părerile sunt împărțite în ceea ce privește făina de greieri. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, este unul dintre românii care nu sunt de acord cu introducerea acesteia în alimentație.

„Aţi crede dumneavoastră că noi ne-am apucat de gândacul de bucătărie…Dumneavoastră aţi văzut vreodată gândaci de bucătărie? Mai vezi şi pe scările blocului. Nici nu îţi vine să intri în bloc, cum să-l bagi pe ăsta în gură? Saliva nu porneşte de la directivă. Saliva porneşte de la gust. Dacă aveţi gust şi vă salivează, dacă salivaţi pentru gândac, îl mâncaţi. Nu vă opreşte nimeni”, a declarat Petre Daea.

Citește și: Înălțarea Sfintei Cruci 2022: Rugăciunea pe care trebuie să o rostești pentru a avea noroc

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si