Alimentele ultraprocesate pe bază de plante, la fel de nocive pentru organism precum preparatele similare pe bază de carne, conform celor mai recente studii
Specialiștii spun că doar pentru că un produs este vegetal, acest lucru nu înseamnă că este automat și un aliment sănătos.
Un regim alimentar bazat pe mâncăruri vegetale poate reduce riscul bolilor și poate chiar ajuta la obținerea unei vieți mai lungi, spun experții. Totuși, contează foarte mult ce fel de mâncare vegetală alegem să integrăm în regimul alimentar de zi cu zi.
Specialiștii spun că doar pentru că un produs este vegetal, acest lucru nu înseamnă că este automat și un aliment sănătos.
„Nu putem presupune că dacă un aliment este realizat pe bază de plante este automat și sănătos, până la urmă și zahărul este vegetal.
Multe alimente care nu conțin produse de origine animală, care includ biscuiți, chipsuri, dulciuri și băuturi răcoritoare, sunt din punct de vedere tehnic pe bază de plante, dar nu ar fi considerate esențiale ca parte a unei diete sănătoase de către majoritatea oamenilor”, a precizat Duane Mellor, un dietician și profesor la Școala Medicală Aston în Birmingham, United Kingdom.
Consumul alimentelor ultraprocesate vegetale, la fel de nesănătos ca a celor de origine animală?
În urma unui studiu recent, specialiștii au descoperit faptul că mâncărurile ultraprocesate, chiar dacă sunt realizate pe bază de plante, pot crește dramatic nivelul colesterolului rău și hipertensiunea, ceea ce poate duce la boli de inimă asociate acestor afecțiuni și chiar pot să scadă speranța de viață, notează CNN.
„Consumul de produse pe bază de plante poate fi benefic, acționând ca protecție împotriva problemelor de sănătate sau poate reprezenta un risc- totul depinde de nivelul de procesare al acestor alimente”,
a precizat Renata Levy, cercetător la Centrul de Cercetare în Nutriție Epidemiologică și Sănătate la Universitatea din São Paulo, în Brazilia.