"Guvernul a stabilit joi majorarea alocației de stat pentru copii din ianuarie 2022 si indexarea acesteia cu inflația din ianuarie 2023. Astfel, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:

a) 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;


b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1. (3);
c) 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.",  a declarat premierul Florin Cîțu.

Ce majorări ale alocației copiilor anunţă Guvernul?

Conform Ordonanței de Urgență transmisa de premierul Florin Cîțu, alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2021 la suma de 243 de lei. Ordonanța nu prevede, însă, o altă majorare pe parcursul anului viitor, în timp ce, potrivit legii modificate în Parlament în Comisia de Muncă de la Camera Deputaților, alocațiile ar urma să crească la 300 de lei de la 1 iulie 2022, în timp ce, din ianuarie este prevăzută doar o indexare cu rata inflației. Acum, valoarea alocației este de 214 lei, după majorarea de 20% de la 1 ianuarie 2021.

Alocaţii 2022: Ce majorări anunţă Guvernul?
Alocaţii 2022: Ce majorări anunţă Guvernul?[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Barna: „Dacă nu ne vaccinăm vor fi necesare măsuri de prevenţie pentru cetăţeni şi ele vor fi adresate persoanelor nevaccinate”

Ce prevede proiectul de OUG:

  • "Art. 3 - (1) Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de: 
  • 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1. (3);
  • 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
  • Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, prin legile bugetare, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.
  • Titular al dreptului la alocația de stat pentru copii este copilul.
  • Alocația de stat pentru copii prevăzută la alin (1) lit. a) se cumulează cu indemnizația lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserție, prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.
    148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului, aprobată cu modificări și completări prin legea nr. 7/2007, cu modificările și completările ulterioare, respectiv cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată cu modificări prin legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare.
  • Dacă din calculul cuantumului alocației de stat pentru copii prevăzut la alin. (2) rezultă fracțiuni în bani, cuantumul se rotunjește la leu în favoarea beneficiarului.
  • În situația în care în urma indexării prevăzută la alin. (2) rezultă un cuantum mai mic decât cel acordat, atunci se menține cuantumul în plată."

Citeste si: Legea pensiilor 2022: Cum vor fi calculate pensiile pentru femei şi bărbaţi? Creşte sau nu vârsta de pensionare?

De asemenea, Guvernul a stabilit să dea o ordonanță de urgență pentru a amâna majorarea programată pentru 1 iulie 2021, după ce premierul Florin Cîțu a declarat că este nevoie de această ordonanță pentru a se asigura „că menținem stabilitatea României în perioada următoare”.

Premierul a mai menționat că din 2023 va exista o nouă formulă pentru creșterea alocațiilor.

„Vom crea o formulă transparentă prin care vom crește alocațiile în fiecare an. Așa cum vom face și cu pensiile. În viitor mergem cu această formulă, nu înseamnă că ne oprim când alocațiile se dublează”, a mai adăugat Florin Cîțu.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Potrivit OUG 123/2020 adoptată de Guvernul Orban, alocațiile ar fi trebuit dublate potrivit unui calendar în cinci etape. Alocațiile au crescut cu 20% la 1 august 2020, o nouă majorare de 20%, aplicându-se la dat de 1 ianuarie 2021. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si